Снимка: СБХ

Близки, приятели, колеги и почитатели на изкуството на Димитър Яранов ще могат да се сбогуват с него в събота, 2 март. Опелото ще се състои в храм „Св. Седмочисленици“ от 12:30 ч, съобщават от Съюза на българските художници.

Яранов си отиде на 27 февруари.

„Димитър Яранов има своето много голямо място в българското изкуство. Картините му, освен че са много дълбоки като колорит, много добре нарисувани, със свое звучене, са и любим обект за притежаване.

Още по темата
Затова и много хора го харесват. Искам да ви кажа, че неговото място в историята на българското изкуство и неговата посмъртна слава ще са огромни“, каза пред БТА проф. Свилен Стефанов от НХА, който е бил сред близките му колеги и приятели.

Димитър Яранов е роден през 1964 година в София. През 1991 завършва Художествената академия, специалност „Живопис“, при проф. Светлин Русев. Наследник е на известна фамилия – дядо му е големият учен географ проф. Димитър Яранов, син е на художника Атанас Яранов. Като художник се стреми да се еманципира и създава творчество, емблематично за съвременните концептуални автори, посочва критиката.

Негови картини са представяни в България и чужбина. Името му се свързва и с арт групата XXL, създадена през 90-те години на миналия век, с фестивала „Процес – пространство“.

Преподава в Художествената гимназия в София. Познат е и от созополската галерия „Котка и котка“, която управлява със съпругата си. Последното участие на Димитър Яранов в изложба на „Шипка“ 6 е в проекта „Седем извън трафика“ (2022).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase