Снимка: БГНЕС

Горчивата война за наследство, която разтърси най-бляскавата и могъща индустриална династия на Италия – семейство Аниели, засили скоростта си със злостни обиди и магистрати, разследващи обвинения в укриване на данъци.

Джон Елкан, старшият член на семейството, което превърна Fiat в най-голямата автомобилна компания в Италия и днес контролира Ferrari и футболния клуб Ювентус, е разследван след обвинения от собствената му майка, че е заграбил нейния дял от състоянието.

"Хората се опитваха да убедят Джон Елкан да опита да сключи мир с майка си, включително семейния приятел Хенри Кисинджър, преди да умре, но Джон няма да го направи. Той не е говорил с нея от 2004 г.", казва Джиджи Монкалво, автор, който е писал за семейството, цитиран от The Times.

Проблемите започнали след смъртта през 2003 г. на семейния патриарх Джани Аниели, който направи Fiat любимец на италианските пътища, излизаше със звезди като Рита Хейуърт, дружеше със световни лидери и постави началото на династия, наречена "Италианските Кенеди".

Но малко след като 100 000 скърбящи италианци се появиха на погребението му, семейството му започна да се кара.

Аниели беше помазал за наследник внука си Елкан, едно от трите деца, които дъщеря му Маргарита имаше от първия си съпруг. Но след като получи изплащане от 1,2 милиарда евро и се съгласи да се откаже от дела си в империята, Маргарита Аниели промени решението си, оспорвайки сделката в съдилищата на основание, че част от семейното богатство е било скрито от нея, когато е подписала.

"Тя раздели семейството на две", каза тогава Лапо, братът на Елкан.

През 2004 г. вдовицата на Джани Аниели и майката на Маргарита, Марела Карачиоло, даде на трите деца на Елкан контрола върху Dicembre, семейната фирма, която притежава контролни дялове в голяма част от империята. Но когато тя почина през 2019 г., съдебните дела започнаха да се трупат.

Маргарита Аниели оспорва това завещание, като твърди, че майка й, която е била официално пребиваваща в Швейцария и следователно е предала компанията съгласно швейцарското законодателство, всъщност е живяла в Италия през по-голямата част от времето.

Това прави завещанието незаконно според италианското законодателство, твърди тя.

"Маргарита извика шофьорите и персонала на майка си като свидетели, за да докажат, че е била в Италия, като посочи, че е страдала от болестта на Паркинсон и Алцхаймер през последните две години от живота си и никога не е напускала Торино", казва Монкалво. "Ако успее да докаже това, завещанието може да бъде отменено, което ще й даде шанс да получи половината от активите, оставени от майка й, които са на стойност около 4,8 милиарда евро, включително дяловете в Dicembre. Това ще й даде контрол над компанията."

"Има и златни кюлчета, скрити в Швейцария, които са дадени на Аниели от италианското правителство за доставка на въоръжение и превозни средства по време на двете световни войни", допълва той.

Вследствие на нейното обвинение магистратите сега разследват дали Карачиоло може да е избегнала плащането на данъци в Италия, твърдейки, че е пребивавала в Швейцария.

Аниели, която роди още пет деца от втория си съпруг, просто се "опитва да осигури справедливо отношение към всичките си деца, според закона", казаха нейните адвокати в изявление.

Тя също се бори с Джон Елкан в отделно дело за съдбата на семейната колекция от произведения на изкуството, която включва произведения на Франсис Бейкън, Пабло Пикасо и Клод Моне.

Адвокатите на Елкан казаха, че ще продължат да се борят с Маргарита в съда, заявявайки: "Има една майка, Маргарита Аниели, която преследва собствените си родители и три от децата си в съда в продължение на 20 години."

Те добавиха, че тя "игнорира ясно заявените желания на Джани Аниели и Марела Карачиоло, както и споразуменията, които самата тя подписа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase