Снимка: Instagram

Известният австралийски готвач Бил Грейнджър - "кръстникът" на авокадо тоста – почина на 54 години.

Самоук готвач от Мелбърн, Грейнджър се превръща в световноизвестен ресторантьор и кулинарен писател.

Той почина в лондонска болница на Коледа на 54-годишна възраст, а до него бяха съпругата му и трите му дъщери.

"Ще го запомним като "Краля на закуската", защото превърна непретенциозната храна в нещо специално, изпълнено със слънчево настроение", заявиха те в Instagram.

"Той ще липсва дълбоко на всички", добави семейството му.

Причината за смъртта му не е оповестена публично.

През 30-годишната си кариера Грейнджър издава 14 готварски книги, прави множество телевизионни кулинарни предавания и открива повече от дузина ресторанти в градове като Сидни, Лондон и Токио.

"Съкрушен съм да чуя това. Толкова е жестоко", написа в Инстаграм авторката на книги за храна и телевизионен готвач Найджела Лоусън.

Междувременно кулинарната легенда Джейми Оливър отдаде почит на Грейнджър като "прекрасен човек" и "добра, спокойна душа".

"Възхищавах се на всичко, което той представяше в храната", написа той в Instagram.

Грейнджър започва кариерата си през 1993 г., след като напуска художественото училище, за да отвори първия си ресторант в Сидни, когато е само на 23 години.

Bills - кафене на слънчев ъгъл - става известно с прости ястия като тост с авокадо, палачинки от рикота с масло от медена пита и висококачествено кафе.

Популярността на заведението се разраства и той открива филиали в чужбина - включително цяла верига ресторанти Granger & Co. в Лондон.

Австралийският готвач Дарън Робъртсън заяви, че Грейнджър е "променил цялата концепция за закуска", а възпитаникът на Masterchef Австралия Адам Лиау го определи като "вероятно най-влиятелния пионер на съвременната австралийска храна".

Влиянието му е толкова голямо, че през януари Грейнджър е удостоен с Медала на Ордена на Австралия - едно от най-високите отличия в страната - за приноса му в туризма и хотелиерството.

В разговор с BBC през 2019 г. готвачът разсъждава за скромните основи на своята империя за закуска.

"Направил съм всички тези необикновени неща, само от обичта да приготвям палачинки и бъркани яйца, което е доста невероятно", посочи той тогава, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase