Снимка: архив, БГНЕС

Членове на Гилдията на екранните актьори и Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA) одобриха тригодишен договор с големите студия, с което официално сложиха край на шестмесечния трудовия конфликт в Холивуд, довел до спиране на производството на филми и телевизионни предавания.

От профсъюза съобщиха, че 78 на сто са одобрили споразумението с Нетфликс, "Уолт Дисни" и други членове на Съюза на филмовите и телевизионните продуценти  (AMPTP).

Договорката предвижда повишаване на заплатите, бонуси при излъчване на продукциите в стрийминг платформите и предпазни клаузи, свързани с използването на изкуствен интелект при производството на филми.

Членовете на SAG-AFTRA преустановиха работа през месец юли и постигнаха крехко споразумение с големите студия през ноември. Актьорите започнаха да се връщат на работа незабавно след първоначалната сделка.

Сценаристите на филми и телевизионни продукции също стачкуваха тази година, като изпревариха актьорския профсъюз. След петмесечна стачка през октомври сценаристите одобриха нов договор с 99 процента от гласовете.

Някои актьори се оплакаха, че договорът не предвижда достатъчна защита срещу използването на изкуствения интелект. Сделката изисква студията да получат разрешение от знаменитостите за използването техните цифрови образи и да получат заплащане за това. Критиците твърдят, че текстът позволява създаването на "синтетични изпълнители", които биха могли да премахнат необходимостта от човешки актьори.

Двойната стачка доведе до спиране на голяма част от филмовите и телевизионните продукции, преустановена беше работата на вечерните токшоута и телевизиите се принудиха да запълнят програмите си с повторения и риалити предавания.

Основните филми, включително "Дюн: Част втора" и Thunderbolts на "Марвел", също бяха забавени.
(БТА, Теодора Славянова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase