Снимка: Getty Images
fallback

Розовият костюм на Джаки Кенеди е много повече от обикновено облекло – той е символ на американската история.

Комплектът от две части – понякога описван като „розова диня“ или „малиноворозово“ – е това, което тогавашната първа дама носи на 22 ноември 1963 година – съдбоносният ден, когато нейният съпруг, президентът Джон Ф. Кенеди, е убит по време на атентат, докато се вози в лимузина в Далас, Тексас.

Това е и облеклото, в което Джаки Кенеди е снимана до Линдън Б. Джонсън непосредствено след смъртта на съпруга ѝ. „Те всъщност носеха друга рокля, която тя да облече, но тя отказа“, казва историкът Стив Гилън пред списание People миналата година.

„Тя излезе в окървавения си костюм и застана до Линдън Джонсън. Въпреки тези ужасни обстоятелства, тя беше готова да застане за снимка, защото разбираше какво означава за нацията да има приемственост в правителството“, допълва той.

Гилън казва още, че Джаки Кенеди напълно е разбирала ролята, която е трябвало да изиграе в подпомагането на прехода на нацията към новия президент.

Цялата статия можете да прочетете  в Тialoto.bg

Източник:  Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 6 месеца

Защо е розов костюма ? Ами за да е в контраст на черния костюм на Кенеди и Джаки да не бъде уцелена вместо него. А още докато лети куршума на снайпериста към Кенеди ... и администрацията на кабинета му бързо и сръчно вече му е намерила заместник.

2

Щирлиц

преди 6 месеца

Лееко в лево.

1

Анонимен

преди 6 месеца

"Защо двуредният костюм ще бъде под ключ до 2103 година?"...........За да не го изследват независими криминалисти и да докажат, че официалната версия за убийството му е съшита с бели конци.

fallback