Снимка: БГНЕС

Луксозният курорт Портофино ще стане първото място в Италия, което ще кръсти улица на Силвио Берлускони.

Ексклузивното крайбрежно селце на брега на Лигурия е известно със своите цветни къщи и плейбои, каращи бързи коли или ветроходни яхти. Берлускони, който почина през юни, почиваше там, след като си купи луксозната Villa dell'Olivetta през 80-те години. Пиер Силвио Берлускони, син на политика и медиен магнат, живее в друга огромна вила в планината Портофино с изглед към Лигурийско море.

Матео Виакава, десният кмет на Портофино, стартира инициатива за преименуване на улица на името на Берлускони през юли, спечелвайки подкрепата на Джовани Тоти, кмет на Лигурия и ветеран от партията Forza Italia, основана от бившия премиер.

"Мнозина ме помолиха да взема това решение и аз приех искането", каза Виакава по това време.

Улици в Италия не могат да бъдат кръстени на хора до десет години след смъртта им без специално разрешение
. В сряда обаче пристигна зелена светлина от представител на вътрешното министерство в Генуа.

Сега съветниците планират да преименуват участък от пътя, свързващ централния площад на Портофино с Villa dell'Olivetta – която сега е собственост на модната двойка Доменико Долче и Стефано Габана – на "Виа Берлускони". Улицата ще бъде тържествено открита на 14 октомври.

Берлускони, който почина тази година на 86-годишна възраст, беше изправен пред над 30 съдебни дела по обвинения, включително пране на пари, присвояване, изнудване, данъчни измами, тайни споразумения с мафията и непълнолетна проституция.

През 2013 г. той беше осъден на седем години затвор и му беше забранено да заема обществена длъжност, след като беше признат за виновен, че е платил за секс на Карима Ел-Махруг, непълнолетна проститутка, известна като Руби Крадецът на сърца. Присъдата беше отменена на следващата година и Берлускони организира политическо завръщане, създавайки коалиция с Джорджия Мелони след изборите миналата година.

Местните власти разкритикуваха този ход. "Това не е заслужено признание, а чиста сервилност", каза Джани Пасторини, регионален съветник в Лигурия, преди да добави, че улиците и площадите обикновено са кръстени на "служители на държавата, партизани, мъже и жени и култура".

Портофино не е единственото италианско място, което се опитва да почете Берлускони. Съветниците в Л'Акуила гласуваха да кръстят улица или площад на политика, въпреки че тези в Неапол гласуваха против подобно предложение по-рано този месец. През юни регионалният парламент на Ломбардия поиска от транспортното министерство да преименува летище Малпенса, най-голямото летище в Милано, на името на Берлускони.

"Освен основен политически играч, Берлускони беше и умел предприемач", каза тогава общинският съветник от Ломбардия Манфреди Палмери. "Той създаде огромни бизнеси, осигурявайки работа на хиляди."

Гледателната площадка на Палацо Ломбардия, 160-метровата централа на региона, ще бъде кръстена на Берлускони на 29 септември. От нея се разкрива невероятна гледка към Милано, градът, в който Берлускони е направил своето състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase