Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

"Метрополитън опера" в Ню Йорк уволни и съпруга на оперната дива Анна Нетребко - азербайджанския тенор Юсеф Айвазов. Той е освободен от постановката на "Тоска", която трябва да бъде играна на 30 март.

Айвазов, който беше ангажиран за ролята на Каварадоси в 6 представления, ще бъде заменен от Матю Поленцани. Самата Нетребко бе свалена от сцената още в началото на войната, тъй като отказа да се разграничи от политиката на Путин и руската инвазия в Украйна.

Освобождаването на Айвазов идва дни, след като съдът постанови, че оперният театър трябва да изплати на Нетребко 200 000 долара като компенсация за отменени участия. Директорът на "Мет" Питър Глеб не коментира казуса с оперната прима, но посочва, че съпругът й ще бъде компенсиран за отменените участия. От оперния театър твърдят, че са очаквали той сам да се откаже от тях. Стига се и до коментар, че участието на Айвазов можело да се възприеме като неуважение към украинското сопрано Людмила Монастирска, която има главна роля в четири представления. Директорът на театъра Питър Гелб заяви, че връзката на тенора с Нетребко трябвало да се разглежда като "проблематична".

Преди дни съдия Хауърд Еделман постанови, че "Метрополитън" трябва да обезщети Нетребко за общо 13 отменени участия. Те са в оперите "Дон Карлос" през този сезон, както и "Силата на съдбата" и "Андре Шение" за следващия.
От операта настояват, че певицата няма право на заплащане, тъй като е отказала да осъди руската агресия в Украйна, което нарушава клаузата за поведение, изисквано от компанията, но магистратът настоява, че тя трябва да бъде компенсирана, защото станалото е по решение на ръководството на театъра и това е отбелязано в договора.

Нетребко има и други отменени участия след началото на войната, като хонорарите й са паднали 10 пъти. Изправена пред поредица от отменени участия на Запад миналата година, певицата се опита да се дистанцира от Путин, като излезе с изявление, в което каза, че се е срещала с руския президент само няколко пъти и че не е "съюзник на никой лидер на Русия" и отмени и участията си в Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Христо Обрешков

преди 1 година

Сега убедихте ли се, че тези са *** !? Скандалът в Народния Театър е лека закачка, в сравнение с космическия идиотизъм на тези злобни ***.Мразят и дано пукнат от злоба-докарали са се до неандерталци

22

Анонимен

преди 1 година

Господ си знае работата. Диктаторите и бандитите ще си получат заслуженото.До края на 2023.

21

Украинка

преди 1 година

До 23. Кога ли ще разберете че руснаци и украинци, едно.

fallback