Снимка: БГНЕС

Къщата на испанския дизайнер Пако Рабан, намираща се във френски Бретан, стана обект на обир призори в неделя, 5 февруари. Обирът, извършен само ден след смъртта на 88-годишния моден дизайнер, е разположена на брега на морето.

Както беше публикувано този вторник от местния вестник Le Télégramme, медията, която обяви смъртта му на 3 февруари, неизвестни все още лица разбиват остъклена врата и проникват в къщата, разположена в село Портсал, в община Плудалмезо на департамент Финистер в Западна Франция.

Плячката им не е значителна, въпреки че полицията все още не е съобщила повече подробности за кражбата.

Френската жандармерия продължава издирването на извършителите с цел задържането им и връщането на отнетите предмети.

"Кадците мислеха, че вътре има много ценности. Независимо дали става въпрос за Пако Рабан или за някой друг, много е шокиращо да отидеш и да ограбиш някой, който току-що е починал", каза пред агенция АФП Маргьорит Ламур, кмет на този град с около 6000 жители.

"Обирът е станал призори в неделя в Плудалмезо. Щетите са незначителни и няма задържани", казаха от жандармерията пред същата агенция.

Франсиско Рабанеда Куерво, известен като Пако Рабан, е роден в Пасая в баските провинции на Испания през 1934 г. и не е имал лесно детство.

Баща му, андалусец, е армейски генерал, верен на испанската република. Майка му, от баските провинции, е активистка и член на ръководството на Комунистическата партия на Испания (PCE).

На петгодишна възраст се премества да живее във Франция, където прекарва почти целия си живот (по-голямата част от времето в Бретан), където семейството намира убежище след екзекуцията чрез разстрел на бащата.

Там той учи архитектура във Висшето национално училище за изящно изкуство и започва да прави бижута с родоид, нов прозрачен материал, чиито части свързва с връзки или вериги, пише Zashtoto.

Така получава достъп до ателиета на престижни марки като Dior, Givenchy или Balenciaga, с които майка му е работила в Сан Себастиан преди Гражданската война в Испания.

Години след пристигането си във френската страна, Рабан прави фамилията си френска, за да си проправи път в модните среди на Париж, който през 60-те години на миналия век беше световната столица на модата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase