Снимка: БГНЕС

Високопоставен представител на талибаните упрекна принц Хари, след като кралското семейство разкри, че е убил 25 души по време на военната си служба в Афганистан, и заяви, че това не е като да премахнеш "шахматни фигури" от дъската.

В мемоарите си, които ще бъдат публикувани следващата седмица, Хари разкрива точния брой на хората, които е убил по време на двете си мисии, съобщават британските медии.

"Моето число е 25. Това не е число, което ме изпълва със задоволство, но и не ме смущава", пише той в книгата "Spare", която трябва да излезе във вторник.

Анас Хакани, високопоставен талибански лидер, разкритикува херцога на Съсекс заради забележките, като заяви, че убитите от Хари са афганистанци, които имат семейства.

"Г-н Хари! Тези, които убихте, не бяха шахматни фигури, а хора", написа Хакани в Туитър, обвинявайки принца в извършването на "военни престъпления".

"Истината е това, което казахте; Нашите невинни хора бяха шахматни фигури за вашите войници, военни и политически лидери.

"Но все пак в тази "игра" ти беше победен."

Хари служи 10 години в британската армия, като се издига до чин капитан.

Участва в две мисии срещу талибаните - първо като командир на въздушен контрол, който нанася въздушни удари през 2007 и 2008 г., а след това лети с боен хеликоптер през 2012 и 2013 г.

Камерите, монтирани на носа на хеликоптера му Apache, му позволяват да оценява мисиите си и да определя със сигурност колко души е убил.

Той оправдава действията си, като използва спомена за атентатите от 11 септември в САЩ и след среща със семействата на жертвите.

Отговорните лица и техните симпатизанти са "врагове на човечеството" и борбата с тях е акт на отмъщение за престъпление срещу човечеството, пише той в книгата.

Оттогава Хари изразява загриженост за сигурността си поради кралския си статут и времето, през което се бори с ислямски екстремисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase