IStockphoto
fallback

Солидарността е едно от човешките качества, които вече все по-рядко се вижда. Изолацията през последните две години сякаш ни накара да се затворим буквално и преносно, да останем в малкия си свят от четири стени и да затворим очи за случващото се по света. С бърз преглед в социалните мрежи можем да видим какво е отношението към различната сексуална ориентация, войната в Украйна, протестите за правата на жените и срещу насилието. Всяко нещо е прието с насмешка или недоволство, че се затварят улици и се променя удобството на ежедневния живот.

Коментарите под такива публикации са почти едни и същи, насочени не към по-голямата и висша цел за добър и справедлив свят, а принизени до битовото и личното. В последно време все по-често виждаме хората да затварят очите си за истинските проблеми, защото не могат да решат своите и това ги плаши и изнервя. И тъй като не искат да се обърнат към себе си, за да потърсят решение на ситуацията, те изливат гнева си върху хора, които все пак намират сили да се борят за нещо по-висше.
 
Понякога обаче дори гневът и омразните коментари не могат да заглушат мнозинството. Понякога едно действие е толкова силно, че завладява целия свят, побеждава културни, географски, полови и политически граници, за да може да достигне целта – да обедини всички ни. Действие, пред което не можеш да затвориш очи и искаш само да се включиш в него, за да бъдеш част от промяната, защото си сигурен, че тя рано или късно ще дойде.
 
В такова действие се превърнаха протестите в Иран, които вече повече от месец разтърсват страната. Причината е смъртта на 22-годишната Махса Амини, за която се твърди, че е била бита в ареста. Тя е задържана от Моралната полиция на Иран, защото е носила хиджаба си твърде отпуснат и от него се виждал кичур коса.
 
Протестите се превърнаха в централна тема по всички емисии новини, а действията в подкрепа на жените в Иран не закъсняха. В социалните мрежи се появи тенденция мъже и жени да режат част от косата си в знак на солидарност. Марион Котияр, Изабел Юпер, Жулиет Бинош и още много други френски актриси направиха видео, в което отрязват част от косата си.
 
„Махса Амини беше 22-годишна млада жена. На 13 септември тя беше арестувана и малтретирана от полицията до нейната смърт. Беше обвинена, че носи хиджаба си неправилно. Умря, защото остави няколко кичура коса да се покажат. Смъртта ѝ вбеси и събуди Иран и света“, написа Котияр под видеото. Тя допълни, че действието е в подкрепа на смелите мъже и жени в Иран, които променят света в този момент, борейки се за свободата си.
 
Иранският модел Негзия – 148 удара с камшик, че следва мечтата си
 
Цензурираха тоалета на Чарлийз Терон на Оскарите по иранска телевизия
 
Примерът им бе последван от множество неизвестни мъже и жени по света, а сега достигна и България. В призива за солидарност се включиха известни имена от българския екран и сцена, за да покажат, че и тук не сме безразлични към несправедливостта и потъпкването на правата.
 
Видео, публикувано в социалните мрежи събира на едно място Йоанна Темелкова, Дария Симеонова, Юлиян Вергов, Ирмена Чичикова, както и известната двойка Яна Титова и Алек Алексиев заедно с двете им дъщери – Ая (8) и Хана (3).
 
Още за протестната акция и други новини от света на звездите ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 1 година

Хубаво само да внимават да не си отрежат и нещо друго. А иранците ще изкажат ли специални благодарности?

25

Анонимен

преди 1 година

Престанете с САЩ, само иранците знат как се живее в Иран,че жените как живеят

24

Анонимен

преди 1 година

Хаха, бг парвенюта ходиха на фризьор.

fallback