Снимка: БГНЕС

Няколко души, които някога са били близки до артиста Кание Уест, твърдят пред CNN, че той отдавна е очарован от Адолф Хитлер, а веднъж дори е искал да кръсти албум на нацисткия лидер.

Бизнес ръководител, който е работил за Уест, каза пред CNN, че музикантът е създал враждебна работна среда, отчасти поради неговата "мания" по Хитлер.

"Той възхваляваше Хитлер, като казваше колко невероятно е, че е успял да натрупа толкова много власт. Говореше за всички велики неща, които той и нацистката партия са постигнали за германския народ", твърди източникът.

Изпълнителният директор напуснал поста си и постигнал споразумение с Уест и някои от неговите компании относно оплаквания на работното място, включително тормоз. Той настоява CNN да не споменава името му, поради споразумение за поверителност и страх от възмездие от страна на Уест. Според споразумението Уест отрича обвиненията на изпълнителната власт.

Изпълнителният директор каза пред CNN, че Уест е говорил открито за четенето на "Mein Kampf" - автобиографичния манифест на Хитлер от 1925 г. и е изразил "възхищението" си от нацистите и Хитлер за използването им на пропаганда.

Източникът заявява, че хората от вътрешния кръг на Уест са били "напълно наясно" с неговия интерес към Хитлер, като четирима други свидетели заявяват пред  CNN, че Уест първоначално е предложил заглавието Hitler за албума си от 2018 г., който в крайна сметка излезе като Ye.

CNN се обърна към Уест за коментар.

Universal Music Group, собственик на Def Jam, която разпространяваше музиката на Уест, каза в изявление за CNN във вторник, че отношенията на компанията с неговия лейбъл GOOD Music са приключили миналата година.

"Няма място за антисемитизъм в нашето общество. Ние сме дълбоко ангажирани с борбата с антисемитизма и всяка друга форма на предразсъдъци", добави групата Universal Music.

Източниците, с които CNN разговаря, не разполагат с информация защо албумът в крайна сметка е наречен Ye.

Ван Латан младши, бивш служител на TMZ, който се изправи пред Уест по време на интервю през 2018 г., наскоро заяви в подкаст, че Уест също е направил антисемитски коментари по време на разговора им, но той е избрал да не го оповестява публично. Ето защо Латан казва, че сегашните му коментари не са го изненадали.

"Вече го чух да казва тези неща преди в TMZ", каза Латан по време на епизод на подкаста Higher Learning по-рано този месец. "Искам да кажа, бях изненадан, защото този тип антисемитски разговори са отвратителни. Сякаш съм изненадан всеки път, когато някой го направи, нали? Но що се отнася до Уест, знаех, че това е в него, защото когато дойде в TMZ, той каза тези неща и те ги извадиха от интервюто. … Той каза нещо като: "Обичам Хитлер, обичам нацистите." Нещо в този смисъл, когато беше там. И го извадиха от интервюто по някаква причина. Това не беше мое решение.

Един от източниците, които говорят пред CNN и са участвали в интервюто за TMZ, потвърждават, че Уест благосклонно е споменал Хитлер.

Разкритието, че Уест се възхищава на Хитлер, идва на фона на вълна от подстрекателски действия от страна на рапъра, която започна по-рано този месец. Той излезе с риза White Lives Matter по време на модното си шоу Yeezy в Париж на 3 октомври и облече няколко чернокожи модела в дрехи с фразата, считана за лозунг на омраза от Лигата срещу клеветата (ADL). След това той публикува личен текстов разговор в Instagram между себе си и Шон "Диди" Комбс, в който твърди, че Комбс е "контролиран от еврейския народ". Последва пост в Twitter, в който каза, че ще започне "death con 3 срещу евреите", което доведе до блокиране на акаунта му в Twitter.

Офанзивната реторика на Уест през последните няколко седмици доведе до професионален удар за рапъра и дизайнера. Във вторник Adidas прекрати седемгодишното си партньорство с West, наричайки последните му действия "неприемливи, омразни и опасни".

В изявление производителят на спортни облекла заяви, че "не толерира антисемитизма и всякакъв друг вид реч на омразата" и каза, че последните коментари на Уест нарушават "ценностите на компанията за разнообразие и приобщаване, взаимно уважение и справедливост".

Balenciaga също прекрати връзките си с Уест, както и агенцията за таланти CAA. Продуцентската компания MRC заяви, че отлага документален филм за музиканта, а GAP обяви, че компанията ще премахне стоките на Yeezy Gap от своите магазини и ще затвори уебсайта YeezyGap.com.

В публикация в Instagram в четвъртък, озаглавена "ЛЮБОВНА РЕЧ", Уест изглежда спомена прекъснатите бизнес отношения, като написа: "ИЗГУБИХ 2 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗА ЕДИН ДЕН И ОЩЕ СЪМ ЖИВ."

Уест беше споменат в банери, издигнати от антисемитски демонстранти в Лос Анджелис миналия уикенд. Коментарите му бяха осъдени от Американския еврейски комитет и ADL, както и от множество политически лидери и знаменитости, включително бившата му съпруга Ким Кардашиян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase