IStockphoto
fallback

Марион Котияр и Жулиет Бинош са част от известните личности, които показват публично подкрепата си към жените в Иран. Докато досега повечето звезди изразиха мнението си само чрез писмени публикации, то двете актриси вдигнаха летвата по-високо и отрязаха част от косата си в знак на солидарност.

Носителките на „Оскар“ публикуваха клипове в профилите си в Instagram, на които отрязват част от кичурите си и поставят хаштага #HairForFreedom, който започна да се разпространява преди три седмици. Тогава стартираха и протестите в Иран след смъртта на 22-годишната Махса Амини, за която се твърди, че е била бита в ареста. Дамата е задържана от Моралната полиция в страната, защото е носила хиджаба си твърде отпуснат.
 
47-годишната Котияр и 58-годишната Бинош очевидно не се притесняват да бъдат с по-къси коси, за да покажат колко много подкрепят свободата на изразяване на дамите в Иран. „За свободата“, каза Жулиет във видеото, след което взе ножиците и отряза голямо парче коса, което показа на камерата. След това Котияр прави същото упражнение.
 
„Махса Амини беше 22-годишна млада жена. На 13 септември тя беше арестувана и малтретирана от полиция до нейната смърт. Беше обвинена, че носи хиджаба си неправилно. Умря, защото остави няколко кичура коса да се покажат. Смъртта ѝ вбеси и събуди Иран и света“, написа Котияр под видеото, в което са включени още актрисите Шарлот Рамплинг и Шарлот Генсбург, както и певицата Джей Бъркин.
 
Французойката допълни, че хората в Иран се борят за важни свободи, което е накарало нея и нейните колеги да покажат подкрепата си. „Вече има десетки мъртви мъже и жени, включително деца. Арестите само увеличават броя на затворници, които вече са незаконно задържани и много често измъчвани. Затова решихме да отговорим на молбата, в която се иска от нас да отрежем част от косата си“, продължава Котияр.

Още по темата четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

До 2

преди 1 година

Някой да е убил някого защото е с бурка? Мисли, преди да пишеш глупости.

2

Анонимен

преди 1 година

Сега тези да отговорят защо във Франция бурките са забранени? Никой не е казал да са задължителни, но самите те не са толерантни, а искат другите да са към тях. Първо да позволят бурките после да дават акъл на дриги народи.

1

Анонимен

преди 1 година

Поза за реклама. Да отидат там на място по къси поли да си режат косите. На някой мегдан.

fallback