Снимка: БГНЕС
fallback

Джеф Безос изгуби статута си на втория най-богат човек в света и падна до номер 3, тъй като индийският бизнес магнат Гаутам Адани рязко се изкачи в класацията на Bloomberg за милиардери.

Илън Мъск, който все още е номер 1 по богатство с 260 млрд. долара също трябва да внимава. На Адани му бяха необходими по-малко от 10 месеца, за да достигне до второто място, като в началото на 2022 той беше само на 14-о място, информира CNN, цитиран от "24 часа".

Състоянието на Адани от 146,9 млрд. долара, което до голяма степен е свързано с дяловете на неговия разрастващ се конгломерат Adani Group, все още изостава значително от 260-те млрд. долара на Мъск. Групата управлява редица предприятия, включително пристанища и въглища, които процъфтяват през последните години.

Акциите на някои компании на Adani скочиха с над 1000% от юни 2020 г. насам, отразявайки оптимизма на инвеститорите за силата на конгломерата в области като инфраструктурата и възобновяемата енергия. Акциите на неговата водеща компания Adani Enterprises са се повишили с над 115% през 2022 г.

През февруари Адани изпревари своя сънародник индийския магнат Мукеш Амбани и стана най-богатият човек в Азия.

Нетното състояние на Безос се понижи до 145,8 млрд. долара според Bloomberg, тъй като акциите на технологичните компании бяха силно засегнати на фона на по-широката разпродажба на акции в петък. Акциите на Amazon паднаха с 3% в началото на търговията, а тази година спадът им е с повече от 25%.

Преди това основателят на Amazon заемаше първо място в списъка, но богатството му пострада след развода му през 2019 г. Голяма част от богатството му е свързана с акциите на Amazon. Според Bloomberg разпродажбата на технологични акции е намалила нетното състояние на Безос с 45 млрд. долара от януари насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

nimportequi

преди 1 година

Тоя списък е за честно забогателите. За енергийните магнати това са джобни пари но искат да стоят в сянка.

5

Човек за реализации

преди 1 година

Тва че човек е беден, това не означава, че трябва да бъде такъв цял живот !Не е нормално човек да бъде окаян цял живот !

4

Анонимен

преди 1 година

Американизираните сега ще се пръснат че трябва да се кланят на "беден индиец".

fallback