Снимка: БГНЕС

В понеделник британският принц Хари отдаде изключително лична почит на своята "баба", покойната кралица Елизабет, като заяви, че цени времето, прекарано с нея, и че ще почита баща си като нов крал, предаде "Ройтерс".

В изявление Хари, който се оттегли от кралските задължения заедно със съпругата си Меган през 2020 г., похвали службата на кралицата като държавен глава и монарх, а също така говори емоционално за ролята ѝ на баба.

"Бабо, макар че тази последна раздяла ни носи голяма тъга, аз съм ти завинаги благодарен за всички наши първи срещи - от най-ранните ми детски спомени с теб, през първата среща с теб като мой върховен главнокомандващ, до първия момент, в който срещна моята скъпа съпруга и прегърна любимите си правнуци", каза той.

"Ценя тези споделени с вас моменти, както и многото други специални моменти между тях. Вече много ни липсваш, не само на нас, но и на целия свят."

Той похвали нейната "непоколебима грация и достойнство" и отдадеността ѝ на дълга, като заяви, че тя е била обект на всеобщо възхищение и уважение.

"Ние също се усмихваме, знаейки, че ти и дядо ти сега сте се събрали и двамата сте заедно в мир", каза той, препратка към 93-годишния ѝ съпруг принц Филип, който почина миналата година.

След като двамата с Меган напуснаха официалните си кралски роли, те се отчуждиха от семейството, включително от баща си, сега крал Чарлз, и отправиха остри критики към Бъкингамския дворец и начина, по който са били третирани.

Откакто стана крал след смъртта на кралицата на 96-годишна възраст миналия четвъртък, Чарлз изрази любовта си към двойката.

"Тъй като става дума за първи срещи, сега почитаме баща ми в новата му роля на крал Чарлз III", заяви Хари.

Хари и Меган бяха във Великобритания само когато кралицата почина, защото по стечение на обстоятелствата бяха на посещение, за да присъстват на редица благотворителни събития - рядко пътуване, откакто се преместиха в Калифорния, където живеят с двете си малки деца.

Преди смъртта на кралицата от тях не се очакваше дори да разговарят с близките си роднини по време на посещението.

В събота Хари и Меган неочаквано се появиха заедно с по-големия му брат Уилям на разходка край замъка Уиндзор в знак на единство, което подсказва, че смъртта на баба им може да доведе до сближаване.

Кралски източник описа това като важна проява на единство в изключително труден за семейството момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase