БГНЕС

31 август 1997 година. Една от най-черните дати в световната история. На този ден не се случва нещо, което физически да засегне целия свят, но народът губи своята принцеса. Даяна загива в тежка автомобилна катастрофа в Париж, а моментът ще се запомни като една от най-тежките човешки трагедии на нашето съществуване.

Загубата на Даяна покосява почти целия свят, независимо дали хората са я виждали по телевизията или на живо. Причината за подобен отзвук е фактът, че принцесата на Уелс не беше традиционната кралска особа. За нея короната беше на последно място, заменена от грижата за децата, подпомагането на околните и борбата срещу неправдата не само във Великобритания, но и по целия свят.
 
Животът на Даяна беше един от най-следените, а съчувствието към нея растеше с всеки изминал ден. Тя се омъжва за короната още на 19 години, казвайки „Да“ не само на принц Чарлз, но и на всички норми и закони, които трябва да спазва като бъдеща кралица на Великобритания. Самата Даяна обаче никога не е искала да бъде монарх. „Искам да бъда кралица в сърцата на хората“, казва в интервюто си за „Панорама“ през 1995 година.
 
Съчувствието е породено от публичната тайна, че принц Чарлз започва извънбрачна връзка с Камила Паркър Боулс само няколко месеца след сватбата си с Даяна. Самата принцеса научава за аферите на съпруга си рано-рано, но таи надежда, че той някога ще я обикне така, както тя него. Раждането на двамата им сина – принц Уилям и принц Хари – обаче не помага и в крайна сметка Даяна и Чарлз се разделят официално през 1996 година.
 
Даяна, вече свободна да прави и да казва каквото си иска, започва нова глава от живота си и намира любовта в лицето на Доди ал Файед. Двамата са забелязани на различни почивки, а папараците не спират да ги преследват. Едно такова преследване завършва фатално в тунел под Париж, където колата на Даяна, в която е и Доди, се врязва в една от колоните. Принцесата и нейният любим загиват на място, а официалната версия е превишена скорост в опит да се избегнат папараците.
 
По това време принцовете Уилям и Хари са едва на 15 и 12 години, чакайки майка им да се прибере у дома преди началото на новата учебна година. Даяна обаче така и не се прибира, а момчетата трябва бързо да пораснат, защото само след няколко дни те са заставени да ходят след ковчега ѝ пред погледите на стотици по улиците на Лондон и милиони пред телевизорите.
 
Постепенно двамата започват да се справят със смъртта на майка си по различен начин. Уилям, който е прекият наследник на короната и е смятан за следващия крал, успява да запази по-прилично поведение, докато Хари се отдава на купони, алкохол и скандални снимки. Сега, 25 години след смъртта на Даяна, принцовете си спомнят какво са почувствали на 31 август 1997 година и как са се справили след този ден.
 
Принц Уилям преживява едни от най-тъжните и най-щастливите си моменти в Шотландия.
 
В страната той се среща със сегашната си съпруга Катрин, като именно там започва и любовната им история. Двамата се запознават в университета „Свети Андрюс“. Принцът обеща, че ще разказва за хубавите моменти на децата си, надявайки се да им предаде любовта към Шотландия.
 
За съжаление, Уилям е в страната и по време на най-тъжния си момент. Той се е намирал в замъка Балморал на 31 август 1997 година, когато научава за смъртта на майка си.
 
Кой е най-тъжния спомен на принц Хари четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase