Снимка: БГНЕС
fallback

Японският моден дизайнер Исей Мияке, чиято световна кариера продължи повече от половин век, почина на 84-годишна възраст.

Oще по темата

Погребението му вече се е състояло, в него са участвали само роднини, в съответствие с желанието му. Исей Мияке е роден в префектура Хирошима и завършва университета по изкуствата Тама в Токио.

По-късно се премества в Париж и учи моден дизайн в областта на висшата мода.

Мияке беше част от вълната млади японски дизайнери, които оставиха своя отпечатък в Париж от средата на 70-те години на миналия век.

Когато е била хвърлена атомната бомба над Хирошима, Мияке е бил на 7 години и е бил на училище. Домът му е бил на 2,5 километра от епицентъра на взрива. Успял да стигне до вкъщи едва на следващия ден и открил, че е обгорена цялата горна част от тялото на майка му.

Четири дни по-късно медиците установили, че самият Мияке е получил възпаление на обвивката на костта /периостит/ и по чудо успели да го спасят. Майка му обаче починала скоро след като той самият оздравял. Много от приятелите на Мияке, от които е получил първите съвети и напътствия в областта на дизайна, са умрели млади вследствие на радиоактивното облъчване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Не е учудващо

преди 1 година

САЩ и Американските бомби и ядрени оръжия са съсипали и почернили живота на Японеца. Ако не се били американските агресори и терористи щял да бъде здрав и с японският ген могъл да доживее над 100 години.

9

Учудващо?

преди 1 година

Японците нали бяха най-големите дълголетници. До 120 години е могъл да си поживее поне още едно 36 години. По японските стандарт млад си е отишъл. Преживял и агресията на САЩ и геноцида. Американците ако бъдат наистина осъдени за престъпленията изобщо някога. Надяват се след време всички свидетели да починат и да се забрави терора и ядрената агресия на САЩ убили цивилни граждани, майки и деца.

8

Теди

преди 1 година

ПАРФЮМИТЕ СА МУ МНОГО ХУБАВИ

fallback