Снимка: БГНЕС
fallback

Ивана Тръмп беше състезател по ски, бляскав модел и упорита бизнесдама. През 80-те години на миналия век, тя стана едната половина от най-мощната двойка в Ню Йорк, като се омъжи за изгряващ бизнесмен.

Oще по темата
Тя се омъжва четири пъти, а с бъдещият президент на САЩ е от 1977 до 1992 г. Ивана е предана майка на първите му три деца: Иванка, Доналд младши и Ерик Тръмп.

Виждана като равна по амбиция на Доналд Тръмп, тя заемаше няколко позиции в семейната организация на Тръмп и изгради модна марка след техния хаотичен развод.

И въпреки че дуото се помири през десетилетията след раздялата, госпожа Тръмп изпъкна сама с глас, толкова различен, колкото акцента й, и ярката личност, на която съответстваше.

Родена като Ивана Мари Зелничкова през 1949 г. в тогавашна комунистическа Чехословакия, тя израства в малкия град Злин. Баща й бе електроинженер, а майка й - телефонистка.

Ивана започва да кара ски на четири години и по-късно се присъединява към младежкия национален отбор. Със своите обширни възможности за пътуване, участието в екипа даде на младата Ивана първия истински поглед към капиталистическите богатства отвъд Злин.

Майка й Мари Зелникова по-късно си спомня, че момичето й "не искаше да остане у дома" там.

След като посещава колеж в Прага, тя се омъжва за австрийския ски инструктор Алфред Винклмайер в това, което тя по-късно нарича "брак от Студената война". Винклмайер й беше приятел, а тяхното споразумение й осигури австрийски паспорт и преместване в Канада, без официално да "избяга" от родината си. Тя казва, че двамата никога не са сключили съюза, който е разтрогнат през 1973 г.

Установявайки се в Монреал, тя работи като ски инструктор, посещава вечерни курсове по английски в университета Макгил и става модел, рекламиращ Зимните олимпийски игри през 1976 г.

Докато работи с други модели на прием в Ню Йорк през същата година, тя се среща с 29-годишния Доналд Тръмп, който е в началото на кариерата си в сферата на недвижимите имоти в Манхатън. Описвайки го в по-късни мемоарите си като "умен и забавен - изцяло американски добър човек", тя се омъжва за него на следващата година.

Доналд и Ивана Тръмп - с нейната впечатляваща руса риза - бързо се превърнаха в неизменна фигура в блестящата социална сцена на Ню Йорк, пишат от BBC.

Тръмп започна да измества фокуса на империята за недвижимите имоти, която наследи от баща си, към високопоставени проекти в Манхатън. А съпругата му Ивана участва тясно в много от бизнес проектите на съпруга си, включително Trump Tower и Grand Hyatt в Ню Йорк и Trump Taj Mahal Casino в Атлантик Сити.

Тя беше тази, която избира розовия мрамор, който облицова подовете и стените на Trump Tower, и - надделявайки над архитектите на сградата - нареди да се монтира 60-футов водопад в нейния атриум.

Бившият изпълнителен директор на Trump Organization, Барбара Рес, споделя, че Ивана Тръмп е имала "огромна работна етика", но е направила всичко, "за да впечатли Доналд, да спечели одобрението му".

През разкошните 80-те години на миналия век семейство Тръмп бяха двойка, забелязвани на откривания на Бродуей, снимани на червени килими и украсяващи клюкарските рубрики. На госпожа Тръмп също се приписва, че е измислила прякора му The Donald.

Когато обаче десетилетието приключи, бракът им също остана в историята. Таблоидните истории се превърнаха от приказки за техния златен успех в твърдения за изневяра от страна на Доналд Тръмп и съобщения за бурни спорове между двойката. По време на ожесточения бракоразводен процес през 1990 г. Ивана Тръмп обвини съпруга си в изнасилване и физическо насилие - въпреки че по-късно се отрече от тези твърдения.

Тя получи развод на основание "жестоко и нечовешко отношение" от Доналд Тръмп и спечели попечителството над децата им.

Двамата финализираха раздялата си през 1992 г., като госпожа Тръмп получи 14 милиона долара, голямо имение в Кънектикът, апартамент в Ню Йорк и един месец годишно в семейния курорт Мар-а-Лаго във Флорида.

Впоследствие Тръмп се ожени за Марла Мейпълс, актрисата и модел, с която е имал афера, докато е бил с Ивана. Той често е казвал, че бракът се разпада поради трудността да работиш със съпруга.

"Не се ядосвай, вземи всичко"

След развода им Ивана Тръмп продължава да инвестира в недвижими имоти, както в САЩ, така и в Европа.

С много американски талант за себеоткриване, тя стартира дизайнерска модна линия и козметична компания, Ivana Haute Couture, написа няколко книги и сама по себе си се превърна в икона като бляскава разведена жена, която всеки иска да интервюира.

Дженифър Сондърс, създателят на класическия ситком на BBC Absolutely Fabulous, казна, че Ивана Тръмп и нейният вкус към бляскавия живот са вдъхновили героя на Патси Стоун. Героят описва госпожа Тръмп като "страхотна" в един от епизоди.

Правейки епизодична роля в хитовия филм от 1996 г. Клубът на първите съпруги, Ивана Тръмп произнесе известната вече реплика: "Момичета, трябва да сте силни и независими и помнете, не се ядосвайте, вземете всичко."

Не е ясно кога тя се е помирила с Доналд Тръмп, но през 2008 г. той е домакин на четвъртия й брак, с италианския актьор Росано Рубиконди, в Мар-а-Лаго, с 400 гости и тяхната дъщеря Иванка, която е била сервитьорка.

В мемоари от 2017 г. тя казва, че са разговаряли всяка седмица.

Но тъй като фокусът на бившия й съпруг се обърна от недвижимите имоти към политиката, Ивана Тръмп запази дистанция. Тя каза на ABC Good Morning America, че има директна връзка с Белия дом, но не иска да "предизвиква какъвто и да е вид ревност" в настоящата съпруга на Доналд Тръмп Мелания.

"Защото аз всъщност съм първата съпруга на Тръмп. Аз съм първата дама, нали?", каза тя през смях.

Говорител на Мелания Тръмп отвърна на удара, като я нарече търсеща внимание и самообслужваща се.

Когато кампанията за преизбиране на Тръмп приключи безцеремонно през 2020 г., бившата му съпруга побърза да заяви, че се радва.

"Просто искам цялото това нещо да приключи по един или друг начин", каза тя пред списание People, добавяйки, че иска децата й "да живеят нормалния си живот". Тя добави, че не смята, че Доналд Тръмп е "добър губещ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 година

Поне е издоила дядо Доню докато е бил млад и готин пич, а на сегашната Мелания и се налага да търпи дърт изкуфял пърду хъл и да се крие от срам заради изцепките му пред целия свят...

12

До 5

преди 1 година

Да, странно е богаташка да е толкова амортизирана, че да се спомине от инфаркт или от старост ''само'' на 73 г.. Да не забравяме обаче, че Ивана е бивша спортистка, с детство в соц мизерията, има 4 брака, родила е 3 деца, работила е яко (за разлика от др златотърсачки като Мелания), водила е пълноценен, охолен, но в никакъв случай не и спокоен живот...

11

Анонимен

преди 1 година

"с нейната впечатляваща руса риза"? Наистина е впечатляваща. Но статията ви.

fallback