БГНЕС

През март 2018 г. разузнавателната служба на Нова Зеландия призна за първи път, че правителството на страната се е опитвало да скрие този факт – през 1981 г., когато Нейно Величество Елизабет II и херцогът на Единбург били на официално посещение в град Дънидин, е направен опит за покушение над кралското семейство. Нападателят се оказал 17-годишният тийнейджър Кристофър Луис.

 
Правителството на Нова Зеландия първоначално е знаело за инцидента. Документи, които били засекретени, споменават как през октомври 1981 г. местен тийнейджър се е скрил в една от сградите, чиито прозорци са гледали към парада. Изстрелът на Кристофър е неточен, но полицията го издирва. Той вече не е сред живите, самоубива се в затвора през 1997 г.
 
След като случаят е оповестен публично, полицията започва повторно разследване. Бъкингамският дворец обаче отказва коментар.
 
Това едва ли е изненада – монарсите на Великобритания неведнъж са били мишени на терористи или психично болни престъпници. „Мари Клер“ припомня едни от най-значимите.
 
Елизабет и влаковата катастрофа – 1970 г.
 
Това е един от първите случаи на опит за покушение над живота на британски монарх. През 1970 г. Елизабет и Филип били на официално посещение в Австралия. Докато кралската двойка се насочвала от Сидни към Ориндж, на релсите било поставено препятствие, което да предизвика дерайлиране на влака. Мястото не било избрано случайно – обичайната скорост на влаковете в този участък била висока. По някаква случайност машинистът решил да намали, което в крайна сметка не предотвратило съвсем катастрофата, но никой не пострадал.
 
Престъпниците така и не били заловени.

Принцеса Ан и опитът за отвличане – 1974 г.
 
Принцеса Ан, второто дете на Елизабет и Филип, също става мишена, но не на убийство, а с цел отвличане и получаване на откуп от 2 милиона лири стерлинги.
 
През март 1974 г. принцесата и първият ѝ съпруг Марк Филипс се прибирали у дома с кола, когато изведнъж бял Форд Ескорт засича кралската лимузина на 200 м от двореца. Престъпникът Иън Бол изскочил и открил огън по бодигарда и шофьора на принцесата. Той заповядал на Ан да излезе от колата, като заплашил, че ще я застреля в случай на неподчинение.
 
Инцидентът бил забелязан от журналист и полицай, които тръгнали към мястото на инцидента, но били ранени. В крайна сметка принцесата е спасена от преминаващ пешеходец, който се оказал боксьор. Той зашеметява за кратко престъпника, след което е задържан от подкрепления от полицията.
 
Иън Бол е обявен за луд и в момента е в клиника за особено опасни престъпници.
 
Лорд Маунтбатън и успешната терористична атака – 1979 г.
 
Чичото на принц Филип, лорд Луис Маунтбатън, е първият убит член на управляващото кралско семейство. Лорд Маунтбатън е убит при бомбен атентат на 29 август 1979 г. в Слайгоу, Ирландия. Атентатът е извършен от активист на ИРА, който поставя бомба в лодката, с която лордът и семейството му се разхождат край брега на Слайгоу.
 
ИРА незабавно пое отговорност за терористичната атака, а малко по-късно полицията задържа самия терорист и го осъжда на доживотен затвор. 19 години по-късно обаче той е освободен в резултат на преговори между британското правителство и правителството на Северна Ирландия.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase