Снимка: БГНЕС
fallback

Рапърът Федез предизвика политическа буря в Италия, като обвини държавната телевизия RAI, че се опитва да го цензурира по време на първомайски концерт, на който той обвини дясната партия Лига в хомофобия.

RAI, която играе централна роля в италианския културен живот и е подложена на огромен политически натиск, отрече опита да цензурира Федез и заяви, че концертът е организиран от външна компания, съобщи Ройтерс.

Излизайки на сцената в събота вечерта, Федез каза, че за първи път в кариерата си е бил помолен да предаде предварително текста на онова, което възнамерява да каже.

"Ръководството на RAI 3 ме помоли да пропусна имената и партиите. Наложи се малко или много да се боря, но в крайна сметка ми дадоха зелена светлина да се изкажа свободно", каза той.

По-късно той пусна запис, в който неназован служител на телевизията, го призовава да не говори срещу Лига, оглавявана от Матео Салвини.

„Моля ви да се съобразите със система, която вероятно не разбирате“, казва служителят.

Отказвайки искането, Федез прочете по време на концерта хомофобски коментари, направени от различни съветници на Лига. Той обвини партията, че е блокирала в парламента законопроект, който превръща насилието над жени и ЛГБТ+ хора в престъпление от омраза.

Законопроектът беше одобрен миналата година от долната камара на парламента, но беше блокиран в комисията по правосъдие в горната камара, председателствана от сенатор от Лига, който се въздържа от насрочването на дебат по закона, заявявайки, че Италия има по-належащи проблеми.

В опит да предотвратят възможна атака, група политици от Лига публикува в събота изявление, в което се казва, че RAI трябва да откаже да плати за отразяването на концерта, който се организира от профсъюзите, ако Федез го използва за политически изявления.

Преди концерта Салвини заяви в социалните мрежи, че излъчването струва 500 000 евро - средства, платени от всички италиански данъкоплатци, и, следователно, не трябва да се използва като ляв политически митинг.

Левите политически партии поискаха промяна в ръководството на RAI./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

До 12

преди 2 години

Нали не е чалга... Как ще го знаят. Стави ги. А Салвини е едно крадливо дебело *айно. Брой колко струва един национален концерт. Начин да се стремим към нормалният живот без да смята 49млн евро който най-спокойно си за дигнаха. Ама нали трябва да се нагодим на системата...нека подкерим крадците. Но това в БГ не им го казват....

8

Анонимен

преди 2 години

Fedez и Rocco Hunt са едни от най популярните рапъри в Италия.

7

Койчо

преди 2 години

Глобалистската клоака RAI да цензурира... абсурд... Тя само лепи инфо-плескавица за стадотО, обилно залята с сороССоидна CNN мая...да набухне л_йнотО да има за всяка оФФца... :))

fallback