Снимка: Getty

Тази година прекарахме голяма част от ежедневието си на дивана. Независимо дали работим от вкъщи или пък гледаме телевизия, пандемията ни затвори у дома и трябваше да измислим различни начини, по които да се забавляваме. Наредихме всички пъзели, изиграхме неизвестен брой настолни игри и се скарахме на няколко пъти със семейството си заради отборите на белот. Това, което ни държеше в кондиция обаче бяха новите сериали през 2020 година.

Точно така, изказваме огромни благодарности на всички стрийминг платформи, които успяха да пуснат нещо различно тази година. Нямахме си и идея колко ни бяха нужни тези сериали, докато не ни наложиха социалната изолация. Един от най-добрите проекти за 2020 година със сигурност е “The Queen's Gambit“ по Netflix. Въпреки че в заглавието си съдържа думата кралица, всъщност тук не става дума за кралското семейство, а за шахмат.

Не бързайте да въртите очи, ако не харесвате шаха. Ние също бяхме скептични към този сериал, но се радваме, че му дадохме шанс, защото наистина си заслужава.

Историята разказва за Бет Хармън – талантливо сираче, което започва да играе шах в Америка през 60-те години на миналия век. Самите умения на момичето биха я превърнали в забележителен шахматист, но способността ѝ да нарушава половите норми в доминирана от мъже игра прави постиженията ѝ още по-значими за други герои в сериала.

Докато Хармън е измислен герой, в реалния свят има момиче, което се превръща в шахматно чудо и играе важна роля за разрушаването на половите норми в играта. То живее три десетилетия преди създаването на The Queen's Gambit, но служи като вдъхновение за сериала. Говорим за Вера Менчик, наречена истинската Бет Хармън. Тя живее във Великобритания в началото на 20-ти век и става първата световна шампионка по шах при жените през 1927 година. Тя става и първата жена, която играе в турнири за мъже от най-високо ниво.

Вера Менчик е родена в Москва през 1906 година в семейството на Артър Уелингтън и Мари Илингърт. Баща ѝ е производител на памук и управител на имоти за руски благородници, а майка ѝ работи като гувернантка на тези благородници. Когато Менчик е на 9 години тя започва да получава уроци по шах от Артър. През 1921 година се мести в Англия с майка си и сестра си, а две години по-късно се присъединява към шахматния клуб „Hasting“.

Вижте още за невероятната история на Вера Менчик в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase