Снимка: IStock
fallback

Името на Бони Паркър завинаги ще бъде свързвано с това на Клайд Бароу и легендата, която те създадоха с престъпните си дела в началото на 30-те години на миналия век. Зрителите, развълнувани от филма „Бони и Клайд“ от 1967 година, в който участват Фей Дънауей и Уорън Бийти, може да имат затруднения да погледнат отвъд това кино зрелище и да видят по-неприятната реалност.

Въпреки че въпросът дали Бони и Клайд са оценявани като народни герои на своето време все още поражда спорове, те се превръщат в градски легенди. Популярната им история ги нарежда до Джеси и Франк Джеймс и дори до Робин Худ. Пресата започва да им симпатизира само четири месеца след смъртта им, когато майката на Бони – Ема Паркър, и сестрата на Клайд – Нел Бароу, публикуват книгата „Бегълци: Историята на Клайд Бароу и Бони Паркър“.

Всъщност книгата е написана от журналиста Ян Форчън и създава впечатлението, че Бони и Клайд са били физически привлекателни и очарователни младежи, които са доведени до престъпен живот заради несправедлив полицейски тормоз.

Тази тема не е била нищо ново. Тези, които живеят извън закона от Вилхелм Тел до Джон Дилинджър, често биват издигани на пиедестал от по-нисшата класа и се превръщат във фигури, които впечатляват с освободеността си от оковите на бедността и тежкото ежедневие. Освен това, тези народни герои, също от нисшата класа, привидно отвръщат на несправедливостта и се осмеляват да поправят неправдите чрез атакуване на вече установения ред.

Такива идеи са в основата на успеха на филма „Бони и Клайд“. Според Джон Трехерн, много американци смятат двойката за борци срещу материалистичния капитализъм и националния конфликт във Виетнам.

„Бони Паркър предоставя уникалния образ: мъничка женска фигура с картечница, която избира да умре с мъжа, когото обича. Сякаш Ани Оукли се е обединила с Били Хлапето или сякаш прислужницата Мариам се бие с лък и стрела редом до Робин Худ“.

Кои са истинските Бони и Клайд и романтичната им история, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Ахха

преди 3 години

Престъпници и убийци.

15

Анонимен

преди 3 години

След като руснаците натиснаха ИДИЛ в Сирия, голяма част от терористите се писаха бежанци и поискаха убежище в Германия. А там вече ги чакаха няколко хиляди жени, избягали от робството им. Факт е, че има няколко стотин разпознати от тях, които са изнасилвали, поробвали и продавали язидски жени. Факт е, че германското правителство знае. Факт е, че германското правителство не прави нищо по въпроса. Факт е, че германското правителство е Силат в ЕС. Толкова за немския феминизъм...

14

Сата НАТО

преди 3 години

Първите заселници в Америка са били вярващи протестанти пуритани със същите ценности, каквито са имали българите през Възраждането.

fallback