БГНЕС

Ранното пенсиониране е по-лошо и от смъррта. Това, че си стар, не означава, че трябва да спреш да работиш. Възрастта е просто чувство. 

Тези думи са на великата Айрис Апфел, която показва, че годините не могат да бъдат пречка, за да изживееш живота си пълноценно. Тя има уникален усет към модата, дизайна и съчетаването на евтиното с това, което е шик. Творческите начинания на Апфел варират от кариерата й като текстилен дизайнер до работата й като интериорен дизайнер в Белия дом и производството на собствена линия за бижута и дрехи.
 
Апфел добива световна слава, когато Музеят за изкусва "Метрополитен" в Ню Йорк посвещава своя изложба на нейна колекция през 2005 година. Тогава тя е на 83 години. Толкова вдъхновяваща, колкото и личния й стил, е дългогодишната любовна история със сърпуга й Карл. Двойката прекарва почти 70 години заедно, като през това време създават собствена текстилна компания, участват заедно в документален филм и се обичат безрезервно.
 
Това е една история за момичето от 20-те години на миналия век, което среща своя принц и сбъдва всичките си мечти. 
 
Раждането на една звезда
 
Айрис Апфел е родена през 1921 година в Астория, Куинс. Тя е единствената дъщеря на Самюел и Сади Барел - еврейска двойка с руски корени. Баща й е декоратор на стъкла, а майка й притежава моден бутик. От Самюел тя наследява любовта към интериорния дизайн, а от Сади учи важността на аксесоарите. 
 
"Тя се отнасяше към тях като талисмани. За нея бижутата бяха най-важното нещо на света... нейните дрънкулки, гривни и мъниста. Бавно започнах да оценявам способността им да променят настроението и да изразяват индивуалността на човек", казва Айрис. Тя е израстнала във ферма, заобиколена от родителите, бабите и дядовците си.
 
За нейно щастие, по онова време возенето на метро е изключително достъпно и тя използва всеки удобен момент, за да посети отделни части на Ню Йорк. Така тя стига до всяко кътче на града, но най-много се вклюбва в центъра му. Като любител на аксесоари, Апфел купува първата си дрънкулка, когато е на 11-12 години. 
 
"Взех я от един магазин, който се намираше в мазето на една сграда. Никога няма да забравя това място, защото го свързвах с пещерата на Аладин. Продавачът се казваше г-н Дарис и беше елегантен мъж. Винаги се отнасяше с мен като принцеса". 
 
Апфел решава да се запише в историческа специалност в Университета в Ню Йорк, след което посещава и часовете по изкуство в Университета в Уинсконсин. По-късно тя ще изполва познанията си, за да стане редактор в списание "Women's Wear Daily". 
 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Iris Apfel (@iris.apfel) на

Любов като в приказките
 
Айрис се запознава с Карл Апфел докато е отседнала в курорт край езерото "Джордж" в щата Ню Йорк. Годината е 1947-ма и двамата незабавно са привлечени един от друг и сходното им чувство за хумор. "Имаше нещо в нея, с което ми влезе под кожата", казва Карл в доументалния им филм. 
 
От своя страна, Апфел споделя, че е сметнала съпруга си за готин и мил, но я е спечелил след едно добре сготвено китайко. На 22 февруари Айрис и Карл се женят. Дизайнерката признава, че никога не е искала голяма сватба, а просто да подпише свидетелството за брак. За нея, е било по-добре да спести парите, но родителите й са искали да направят церемония. 
 
Присъстват около 125 души, а Карл и Айрис танцуват на най-прекрасните песни. В документалния им филм феновете могат да видят как двамата прелистват сватбения си албум и преглеждат снимките, на които танцуват.  
 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Iris Apfel (@iris.apfel) на

Още за живота на невероятната Айрис Апфел четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase