Снимка: БГНЕС
fallback

Социалната изолация и затварянето у дома на милиони хора по света заради мерките срещу COVID-19 води до намаляването и свършването на парите, а и търпението. 

Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдяването в условията на световна блокада, е в състояние да предизвика "бунтове на глада" дори в богатите страни, а в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова към глобално координиране, което да елиминира нарушенията при доставките и да не допуснат ограничения върху износа на стоки. 

Виетнам, който е в първата тройка на износители на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана върху износа на пшенично брашно, а експертите не се наемат да прогнозират какво ще се случи, ако Русия – най-големият износител на пшеница, спре доставките й.

Друг проблем е затварянето на границите, заради което липсват нискоквалифицирани трудови мигранти. Няма кой да прибере реколтата от полетата, не достигат работници във ферми, затруднения имат и товарните превози.

Но най-голямата криза е при хората, които вече нямат пари. 

В момента за най-много брожения и социално напрежение се съобщава в Италия, но US експерти предупреждават, че скоро и САЩ могат да тръгнат по "италиански сценарий". Те припомнят, че за две седмици до края на март броят на новите безработни там е набъбнал до 10 милиона, като през април те могат да се увеличат още 3-4 пъти. А проучвания на GOBankingRates показват, че 45% от американците нямат никакви спестявания.

Каква е ситуацията в България?

У нас засега е спокойно след почти месец въведено извънредно положение. Магазините разполагат с храна и не се усеща липсата на стоки от първа необходимост. Проблем има в малките населени места, където има магазини, до които трудно има доставки. Има и такива, кото затварят, след като са принудени да работят "на вересия".

Статистически "армията на безработните" се увеличава с няколко хиляди на ден, а опашките пред бюрата по труда се превърнаха в обичайна гледка. 

Правителството стартира редица мерки с намерението те да търпят развитие според ситуацията и продължителността на пандемията. Кризата засегна редица сектори, а оптимистичните прогнози са, че икономическата криза ще се усеща минимум една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

182

Анонимен

преди 4 години

До 200 Стига високопарни приказки, правителството бързо да предприема нужните социални мерки и без това ЕС отпусна финансов ресурс за това. Ако населението се предпазва да не умре от коронавирус, не значи, че трябва да бъде оставено да умре от глад

181

Маринов

преди 4 години

Хора, вземете се в ръце! За какви бунтове става въпрос, какво ще постигнем с това! Хаос и безредици, инфлация и сгромолясване! Защо сме лишени от елементарен стоицизъм?! Стига с този социализъм! Да помислим кой и с какво може да бъде полезен! Другите народи от Западна Европа са отишли толкова напред, защото са разчитали на собствената си инициатива и възможности и не са чакали някой да ги спасява! Простичко е!

180

Анонимен

преди 4 години

Освен другите мерки, държавата трябва да раздава хранителни пакети на най-нуждаещите се и да подпомогне поне 200-300 000 семейства. Правителството да каже какви са им плановете, за да не оставят никого да гладува в това чумаво време

fallback