Снимка: Daily Mail
fallback

Често филмите на Уди Алън са проекция на собствения му, личен живот. Често, в тях присъства мотивът за възрастен мъж, който се влюбва в доста по-млада жена. А предвид скандалите около режисьора и възрастта на сегашната му съпруга – второто твърдение не изглежда толкова необичайно.

През последните дни още една Лолитка от миналото на Алън изплува и разказа за своята афера с него. Връзка, която не продължава дни или месеци, а цели осем години и вдъхновява един от шедьоврите на американеца - "Манхатън".

Още с излизането на лентата никой не може да каже, че е романтична. В нея има нещо горчиво, но именно това печели симпатиите на публиката към режисьора. Филмът разказва за 42-годишен писател, който се влюбва в 17-годишна ученичка.

Оказва се, че три години преди това, 41-годишният Уди Алън влиза в ресторант в Ню Йорк и там среща Баби Кристина Енгълхарт, 16-годишен модел. Тя е руса, с красиви зелени очи и веднага завърта главата на режисьора.  Първата крачка прави тя – оставя му бележка с номера си, на която пише: "Дал си достатъчно автографи, ето го моя!"

Почти веднага, холивудската звезда позвънява и двамата започват връзка, която продължава 8 години, на четвъртата от които момичето, което вече е на 20, дори се запознава с тогавашната съпруга на Алън – Миа Фароу.

Пред Hollywood Reporter, Баби Енгълхарт разказва, как Алън привличал други "млади и красиви момичета", всички се дрогирали и участвали в тройки. Моделката решила, че това е перфектният начин да експериментира с бисексуалността си, а изживяванията си с Уди Алън определя като "интересен момент" от живота си.

Но когато режисьорът й предложил да участва в тройка с Миа Фароу, красавицата осъзнала, че нещо не е наред. Тя се почувствала наранена, искала да го напусне. Завист и ревност я изпълнили, когато Алън представял Фароу, като своето ново гадже, защото Баби живеела в реалност, в която тя била неговото истинско, категорично гадже, а не любовница.

Въпреки това останала с Алън и дори се сприятелила с другата жена в живота му. Двете пушили марихуана заедно и си говорили за животни. Но после връзката им отново се пропукала, особено когато Алън бил обвинен в малтретиране на непълнолетна.

"Имаше времена, в които тримата седяхме заедно и ни беше изключително приятно. -  разказва Баби. - Тя беше красива и забавна. Той бе чаровен. Аз бях секси и ставах все по-опитна в тази игра".

Чак когато двамата се разделят, Енгълхарт осъзнава колко откачено е било всичко това и у нея се пораждат съмнения, че Фароу е участвала в игричките им само защото Алън е настоявал.

"Всичко беше игра, която се управляваше главно от Уди. Имаше времена, в които дори не знаехме къде точно се намираме в нея", обяснява Баби.

Нито режисьорът, нито бившата му съпруга коментират изказването на моделката. Тя твърди, че с думите си не се опитва да навреди на Алън, но предвид всички обвинения към него, връзката му с 16-годишна никак не хвърля положителна светлина върху персоната му.

Баби не съжалява. Според нея, тя е това, което е, благодарение на връзката си с режисьора.

"Бях достатъчно красива. Достатъчно умна. Не съдех никого. Бях дискретна и нищо не ме шокираше", обяснява вече 59-годишната моделка. Но когато гледала "Манхатън", малко се изненадала. Момичето на екрана, Трейси, се държало досущ като нея, а необичайната двойка ходела в същия ресторант, в който тя се запознала с Уди. Срещат се всяка вечер, а след това главният герой Айзък Дейвис я карал да се прибира у дома.

"По същия начин се държеше и с мен. Но караше шофьора си да ме закара до вкъщи с белия му ролс-ройс", разказва Енгълхарт.

Обаче имало една голяма разлика – Айзък показвал Трейси на всичките си приятели, докато Уди държал връзката си с Баби в пълна тайна. Тя спазвала стриктни правила – срещали се винаги в мезонета му на Пето авеню. Никога не говорили за работата му.  След като изгледала филма, Енгълхарт отишла при Алън и му заявила, че е усетила приликите между нея и Трейси.

"Знаех си, че ще го забележиш", казал Уди. Ала не това разстроило девойката толкова много. Лентата всъщност разкривала и друго – истинските чувства на режисьора към момичето. Прототипът Айзък вижда връзката си с Трейси просто като флирт, а когато му става скучно, я зарязва, въпреки тъгата, която тя изпитва. Точно по този начин се чувства и Уди към Баби.

"Плаках през почти целия филм, докато осъзнавах, че най-големият ми страх е истина", спомня си красавицата.

Като всяко едно 16-годишно момиче, тя си мислела, че е специална, но се оказало тъкмо обратното.

Последно двамата си разменят писма през 2001 г., когато Енгълхарт му праща копие от документалния филм, който е направила за Фредерико Фелини. Алън й отговаря: "Надявам се, че си добре. Спомням си времето, прекарано с теб с нежност. Ако идваш отново към Ню Йорк, ела да се запознаеш със съпругата ми. Тя ще те хареса".

Баби веднага подозира, че тази среща няма да е платонична. По това време тя вече има деца, а приоритетите й са съвсем други. Така и не се среща с Уди повече, а предвид обвиненията към него – едва ли има и желание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Франкофил

преди 5 години

Най-добрия филм на Уди Алън е Midnight in Paris за най-красивия и величествен град. Останалите му филми са по-скоро скучни и странни.

25

Анонимен

преди 5 години

16 годишна с амбиция за първа цигулка, но с интерес към наркооргии, сексуални експерименти и проявена грижовност към персоната си. Вярно ли някоя по-долу се разлюти, че не била зачетена за светица? Може би за да е оргия или да не е светица, жената трябва да обслужва едновременно не по-малко от 30 мъже?

24

Бай Ибан

преди 5 години

*** смешника...

fallback