Общ преглед

На днешния 9 май рожден ден празнува едно от най-ярките лица на музикалната ню уейв и алтернатив сцена – Дейвид Геън. Роден през 1962 година в Епинг, Великобритания, той започва професионалната си кариера още през 1980 година.

В света на музиката той добива световна популярност като фронтмен на съществуващата от 1980 синт-поп група Depeche Mode.

Eто най-любопитното за популярния британски музикант:

Когато е на шест месеца баща му напуска дома и оставя семейството си. По-късно майка му се жени за втори път, а малкия Дейв взима фамилията на втория си баща – Геън.

Малкият Дейв има трудно детство, като само до 14 годишна възраст три пъти посещава съд за непълнолетни заради кражби и вандалски прояви.

След като завършва училище за кратко време сменя почти 20 работни места, като работи от продавач на безалкохолни напитки до строителен работник, преди да започне с музиката.

На 8 октомври 1993 г. в Ню Орлиънс, преди да излезе с групата на бис, Дейв получава сърдечен удар. Докато зад сцената парамедиците се борят за живота му, групата е принудена да излезе на бис без своя фронтмен.

На няколко пъти е на прага на смърта – след съредечен удар, злоупотреба с наркотици и опит за самоубийство. Заради фактът, че оцелява и има "няколко живота", шеговито му лепват прякора Котката.

Освен с Depeche Mode, Дейв е и успешен солов музикант, като има издадени 2 албума.

Музикантът има 3 брака зад гърба си.

Признава, че в миналото е бил пристрастен към наркотиците. Едва и не губи живота си след злоупотреба през май 1996 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар