fallback

Общ преглед

На 11 май 33-ти рожден ден празнува халфът на Барселона и испанският национален отбор по футбол Андрес Иниеста. Той е роден през 1984 година в селцето Фуентеалбия, провинция Албасете и още от малък започва да се занимава с футбол.

Днес той е смятан за един от най-добрите халфове в съвременния футбол, като е печелил всички големи турнири на клубно ниво с Барселона. С националния отбор на Испания пък печели Европейското първенство през 2008 и 2012 г. и Световното първенство през 2010 г.

Ето най-интересното за живота и кариерата на футболиста на Барселона:

Майка му е камериерка в хотел, а баща му – юрист.

Започва своята кариера като дете в Албасете. Там той тренира и играе до 12-годишен, след което скаути на Барселона забелязват таланта на хлапето и го взимат в отбора.

Дебютира за първия отбор на Барселона 18-годишен - на 29 октомври 2002 година в мач от Шампионската лига срещу белгийския Брюж.

За Испания Иниеста получава първата си повиквателна за мъжкия национален отбор за приятелската среща с Русия на 27 май 2006. Първият си гол вкарва на 7 февруари 2007 г. в приятелска срещу Англия.

Превръща се в истински герой за своята страна, след като отбелязва победния гол на финала на Мондиал 2010 срещу Холандия. Този гол носи на Испания първа световна титла в историята.

В своята кариера той има мачове и за националния отбор на Каталуня, който не е признат официално от ФИФА и УЕФА.

През 2012 година се жени за дългогодишната си приятелка Ана Ортис. Двамата имат дъщеричка – Валерия.

Четири пъти е избира в идеалния отбор на годината на ФИФА.

През 2010 година заема второ място в борбата на „Златната топка“. През 2012 пък е трети.

Иниеста подпомага финансово родния си клуб Албасете, като на 2 пъти го спасява от фалит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

юбералес

преди 6 години

Koгато вкара гола на финала с който Испания стана световен шампион, той си съблече фланелката и показа послание към загиналия година по-рано футболист от противников отбор. Освен това има успешо развиваща се винарна и е радетел за независима Каталуния. От много десетилетия гледам футбол - най-талантливия е Марадона, най-харизматичния е Иниеста. ЧРД Андреас.

2

Анонимен

преди 6 години

Да бъде жив и здрав и най вече да продължава напред и да помага за напред рядко се срещат такива хора

1

Златан

преди 6 години

Сърцат и приятен футболист. Няма ги глезотийте при него. Уважаван от всички фенове на футбола, не само от тези на Барселона. Също и кадърен. Дано да го видим зад тъч линията един ден.

fallback