Снимка: София Мюзик Ентърпрайсис

Огнени танци, въздушна акробатика, внушителни декори, уникални костюми. Това са само малка част от акцентите, които ще види публиката в спектакъла "Varekai" на Цирк дьо Солей. Той ще бъде представен пред родна публика на 26, 27 и 28 май тази година в столичната зала "Арена Армеец".

В представлението на най-прочутия цирк има и българска следа - Митко Христов. Той вече 11 години е част от огромния екип, който наброява над 4000 души, а от три е част от "Varekai". Единственият българин, който е свързан с този проект на цирка.

Неговата роля е зад кулисите, но е една от най-важните. Той не е от словоохотливите, но пък е с голям приност представленията да минават като по вода.

"Моята работа е свързана с изграждането на сцената на спектакъла. Да осигуря всички детайли, за да се чувстват артистите добре и да свършат своята работа. Отговорностите не са никак малки, макар за публиката нашата работа да остава скрита. Но пък и ние получаваме своето удовлетворение, когато всичко свърши добре, когато чуеш хилядите аплодисменти", заяви Митко Христов пред Dnes.bg.

Той не е попаднал случайно в цирка. Детството му минава под купола, защото и родителите му, и баба му и дядо му, са били част от цирковото изкуство. Може би наследява най-вече баща си, който също е работил в технически екип.

"В началото се пробвах като артист, но не се получи, защото техническата част бе доста по-вълнуваща в моите представи", разказва Христов.

За да повтори съдбата с родителите си, които се запознават в цирка, и Митко открива любовта покрай работата си. Запознава се със съпругата си, която е от Чили, на един от спектаклите. Тогава тя е в публиката, но след запознанството им всичко в неговия живот се преобръща.

През по-голямата част от годината Митко е на път, но твърди, че е свикнал. Това е и една от причините рядко да се връща в България.

"Всяка свободна минута гледам да съм със съпругата си. В България идвам по-рядко, но винаги се вълнувам. Ще се възползвам от гостуването на цирка в София да видя баба си, приятелите. Да вкуся отново от родните специалитети, които ги има само у нас", допълва Митко Христов.

Какво да очакват зрителите?

"Varekai" е спектакъл, който се играе от години, но мога съ съгурност да кажа, че всяко представление е различно. В началото бе направен да се играе под купола на цирк, но вече се играе и в зали. Това дава друг поглед, променя се и играта на самите артисти. Самото име идва от ромски език и означава "Където и да е". Ще бъде пищно шоу, което със сигурност ще привлече вниманието на публиката. Във "Varekai" се пресъздава мита за Икар", допълва Митко Христов.

Но преди да се насладим на шоуто в "Арена Армеец" идва отговорността на Митко. Техниката и сцената ще пристигне с с над 25 ТИР-а, а в рамките на по-малко от ден той и екипът ще трябва да положат основите на приказката, която ще омагьоса зрителите. В нея ще участват 50 акробати и 19 музиканти от цял свят.

След спектаклите всичко отново трябва да е в ТИР-овете, а за хилядите в залата ще остане удоволствието и насладата от играта на най-прочутата циркова трупа в света и че България е била една от спирките от световното им турне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase