Асен Павлов. Снимка: Булфото, архив

Асен Павлов създава ансамбъл "Чинари" през 1993 година. Асен е художествен ръководител и хореограф на ансамбъла. Той е възпитаник на Националното училище за танцово изкуство - София, завършил хореографска режисура в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.

С "Чинари" е участвал в международни фолклорни форуми в САЩ, Украйна, Белгия, Холандия, Гърция, Русия, Турция, Франция, Южна Корея и др. "Магията на танца", "Възрожденски разкази", "Балкански табор", "Болярите на танца", "Ние, българите!" са само част от мащабните продукции през годините. През 2015 година Асен Павлов и ансамбъл "Чинари" бяха наградени от Съюза на артистите в България с "Икар" за "Траките".

Само след пет дни - на 28 ноември, в зала 1 на НДК, предстои публиката да види спектакъла "Възрожденски разкази". Повече за него Асен Павлов разказа за читателите на Dnes.bg.

На 28 ноември в зала 1 на НДК ще бъде премиерата на спектакъла "Възрожденски разкази". Какво ви провокира и какво ви вдъхновява, започвайки работа по този спектакъл?

Върху темата "Възрожденски разкази, с ансамбъл "Чинари" работим в продължение на 3 години. Tова е една изключително деликатна и отговорна тема, която за съжаление трудно би могла да се разкаже само и единствено с танц. Екипът на спектакъла се концентрира върху една фигура от нашето Възраждане не само заради това, че се навършват 140 години от подвига на Христо Ботев, но и заради неговото магнетично и завладяващо творчество. Ботев е в основата на посланието на спектакъла - да си припомним силата на българския, възрожденски дух.

Защо се спряхте на това заглавие и прилича ли си и по какво днешното време с тази епоха, с този период от историята ни?

Както по време на Възраждането, като период от нашата история, така и днес имаме нужда от примерите и личностите, които да върнат на българския народ духовната сила и вярата в доброто.

Как се танцуват стихове на Ботев? И защо се спирате точно на Ботев?

Стиховете ще бъдат визуализирани с танцови етюди, които до голяма степен са по-скоро театрални, така че танцът точно в тези моменти ще бъде на заден план. Стиховете на Ботев се четат от актьора с изключително въздействащ глас - Мариан Маринов. А относно това как се спрях точно на Ботев - поезията му ме плени още в моето детство, след като за първи път прочетох стихотворението "Баща и син". И до ден днешен се вълнувам, докато го чета или слушам.

Кои са участниците във "Възрожденски разкази" и какво да очакваме от спектакъла?

Музикално-танцовата и сценична реализация на спектакъла е изградена от няколко художествени елемента, като в основата са танцьорите от ансамбъл "Чинари", музикантите от Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов, етно група "Етнотикс", трио "Булгарина", както и нашите приятели от мъжки квартет "Българи". Ще прозвучат много познати произведения от репертоара на Софийски духов оркестър, както и нови музикални пиеси написани специално за "Възрожденски разкази. Целият този пъзел от поезия, музика и танц ще бъде представен на премиерата, която ще се състои на 28 ноември в зала 1 на НДК от 19:30ч.

В последните няколко години се опитвате да реализирате нова продукция  всяка година. Това ли е начинът за "оцеляване" на един частен фолклорен ансамбъл, като "Чинари"?

Темпото сме го задали самите ние, съобразно нашите творчески и финансови възможности . По никакъв начин не искаме да се сравняваме с всички останали, защото всеки един ръководител преценява сам каква отговорност да поеме в даден момент. Селекцията на артистите в ансамбъл “Чинари” предразполага за такова темпо на работа. Разбира се, че е изморително, изтощително и понякога обстановката е сложна по време на работа, но въпреки всичко се справяме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase