fallback

Общ преглед

На днешния 21 април своя 90-ти рожден ден празнува британската кралица Елизабет II. Родена през 1926 година, тя е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия).

Тя е глава на Британската общност, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман. Коронацията й е на 2 юни 1953 година и в момента тя е най-дълго управлявалия монарх в Европа.

Ето най-интересното за кралица Елицабет:

Ражда се в 2.40 часа през нощта.

Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. Баща й умира на 56-годишна възраст и Елизабет сяда на престола едва на 26 години.

Бъдещата кралица и нейната по-малка сестра – принцеса Маргарет, получават своето образование изцяло в двореца. За тях обаче се грижат най-добрите учители и гувернантки.

Всъщност, със своето раждане Елизабет е била едва трета по ред за престола. Крал по това време е бил нейния дядо Джордж V, а престолонаследник е нейният чичо Едуард. След смъртта на  Джордж V престола се наследява от чичо и Едуард VIII, който обаче управлява по-малко от година и абдикира заради жена. Понеже той все още няма деца, короната се поема от брат му Джордж VI, който е баща на Елизабет.

По време на Втората световна война надделява мнението, че престолонаследничката Елизабет и сестра й трябва да бъдат преместени в Канада, за тяхната по-голяма сигурност. Майка им Елизабет обаче е категорична: „Децата няма да отидат в друга държава без мен. А аз няма да напусна страната без Краля. А Кралят никога няма да напусне своята страна“.

Кралицата обича кучетата и конете. Не случайно язденето е едно от любимите й занимания.

През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Те имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.

През 2012 година кралица Елизабет отбеляза специален юбилей – 60 години на трона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

мяу

преди 8 години

дърта ***

16

Анонимен

преди 8 години

Вампир!

15

Горан

преди 8 години

Не само баба Бети не знае, че е звезден рожденик, ами и аз не знаех, че била звезда. Винаги съм си мислел, че е кралица на Великобритания...

fallback