Общ преглед

На днешния 15 април рожден ден празнува едно от най-големите имена в съвременния български театър – Камен Донев. Той е роден през 1971 година в Русе и започва своята театрална кариера през 1994 година.

Завършва специалност "Актьорско майсторство" в НАТФИЗ през 1993 г. в класа на проф. Крикор Азарян и Тодор Колев. В своята кариера до този момент Камен Донев има над 40 роли в театъра и киното, като е написал повече от 30 драматургични творби.

Ето най-важното за живота и кариерата на Камен Донев:

Като малък се занимава с фолклор в танцовия ансамбъл ”Найден Киров" в родния Русе.

В началото на своята кариера той става изключително популярен като музикант с участието си в трио заедно със Стефан Вълдобрев и Мая Бежанска. Групата дори издава два албума, като голяма популярност им носи песента "Обичам те, мила".

Участва и в легендарното хумористично телевизионно предаване "Улицата" на режисьора Теди Москов, което му носи и популярност в телевизията.

През 2000 година дебютира като режисьор.

През 2006 година издава сборника "Всичко дотук – текстове за театър, кино и телевизия", събрал най-доброто от многогодишното му творчество.

За постановката си "Почивен ден" през 2004 г. е номиниран за "Икар" и "Аскеер" за драматургия, през 2006 г. получава номинация за наградата "Елиас Канети". В колекцията му е и приз за принос към българската култура на Радио Класик FM и Министерството на културата.

Камен Донев е споделял, че е страстен почитател на картинга.

Постановката, която му носи най-сериозна популярност е "Възгледите на един учител за народното творчество". Премиерата на спектакъла е през 2007 г. и оттогава той не спира да пълни театралните салони. Освен това постановката му носи и много награди.

Само след броени дни – на 19 и 20 април, той ще има нови 2 представления в НДК. Билетите вече са разпродадени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар