fallback

Общ преглед

Днес 50-тия си рожден ден празнува легендата на българския футбол Христо Стоичков. По случая юбилея си Камата организира зреличен демонстративен мач на 20 май на националния стадион "Васил Левски". Сред легендите, които ще уважат спортния празник, са Диего Армандо Марадона, Карлос Валдерама, Даниеле Масаро, Роберто Баджо, Лотар Матеус и други.

Въпреки че едва ли има нещо, което не е известно за Модерния ляв, нека си припомним малко популярни факти за днешния рожденик:

-  Семейството на футболиста е от село Равно поле, Пловдивско.
-  Дебютът си във футбола Стоичков прави в мъжкия отбор на Завод "Юрий Гагарин" през 1981 г., следват две години в Хеброс преди да премине в ЦСКА.
-  Известен с буйния си нрав и пиперливия език, през 1985 г. заради батални сцени в мач за купата срещу Левски е наказан да не играе футбол завинаги. По-късно наказанието му е намалено на 1 година.
-  През 1990 г. подписва с Барселона, а по-късно печели и "Златната обувка".
-  През 1992 г. печели КЕШ с екипа на Барселона.
-  Пред 1994 г. печели и най-високото отличие във футбола - "Златната топка".
-  След блестящото представяне на българския национален отбор по футбол през 1994 г. на световното първенство в САЩ Стоичков е отличен с приз за голмайстор на първенството.
-  Преди да завърши състезателната си кариера в САЩ с екипа на ДС Юнайтед, Стоичков играе за ЦСКА, Ал Насър, Кашива Рейсол и Чикаго Файър.
-  След състезателната си кариера Стоичков поема и към треньорския пост. Камата ръководи националния отбор на България, отбора на Селта, на Литекс и на ЦСКА.

Припомнете си и едно от най-емблематичните попадения на Стоичков:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 8 години

До Анонименвсички родени на тоя ден са като Мендлеев

39

учудена

преди 8 години

Хайде, сега журналистът, който написа статията, да обясни къде се намира село Равно поле, Пловдивско!!!!!??????

38

до Бобиперчема

преди 8 години

Бобиперчемчето,ти дали ли си нещо на Ицо.На него да не си му купил ти кола или жилище,човека е постигнал всичко сам.Когато дадеш ти на някой нещо и на теб ще ти дадат.

fallback