Общ преглед

На днешният 14 октомври своя 45-ти рожден ден празнува един от най-популярните съвременни български класически музиканти – Васко Василев. Роден през 1970 година в София, той започва да свири на цигулка още на 5-годишна възраст.

На седемгодишна възраст пък свири като солист на Български камерен оркестър в зала България,  а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния ѝ диригент Константин Илиев, първата си дългосвиреща плоча.

За своята дългогодишна кариера той е работил с музиканти като Мадона, Майкъл Джексън, Стинг, Ванеса Мей, Пласиго Доминго, Лили Иванова и други.

Вижте най-интересното за големия български музикант:

И двамата му родители са музиканти. Баща му е цигулар, а майка му - пианистка.

Още от малък той е определян като изключителен талант и на десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория.

Само на 24 години - през 1994 г., става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера — Лондон, с който редовно свири и като солист.

Неговата най-популярна цигулка е „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра в света. Възрастта й е над 305 г.

Имаше дългогодишна връзка с майката на популярната Ванеса Мей – Памела.

През 2011 година става съдия в журито на българския X Factor.

Преподавал е "Роял Колидж" в Лондон, както и в Музикалната консерватория в Испания

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар