Общ преглед

На днешния 10 септември своя рожден ден празнува една от най-големите български певици – Йорданка Христова. Родена през 1943 година в София, тя започва музикалната си кариера още на 18 години.

Завършва естрадния отдел на консерваторията и още през 1964 г. прави първото си турне в Румъния. За всичките тези години има множество хитове, най-популярните от които остават "Песен моя, обич моя", "Изповед", "Тежък характер", "Гергьовден", "Там, някъде в душата", "Няма тъжни дни" и други.

Вижте интересни факти за обичаната естрадна легенда:

Певицата се пада братовчедка на футболния идол на "Левски" Георги Аспарухов – Гунди.

През 1966 г. печели първа награда на Златния Орфей с песента "Делфините". Това става при дебюта й на фестивала, като тя изпреварва в конкурса Лили Иванова.

Йорданка Христова изнася множество концерти в над 40 страни по света, което в годините на Студената война си е истинско постижение. Тя пее в страни като Канада, Куба, СССР, Никарагуа, Белгия, Швейцария, Германия, Франция, Скандинавските страни, Гърция, Кипър, Чехия, Унгария, Египет, Алжир, Испания, Сирия и други.

Йорданка Христова е безспорно най-известната българка в Куба и е любимка на Фидел Кастро. В годините на нейната слава стотици деца на острова са кръстени на нея.

Музикалната легенда има две деца от брака си със сина на Григор Стоичков – Георги.

През 2007 г. става председател на журито в музикалния формат Music Idol, а по-късно е жури и в танцувалното предаване "Байландо". 

През 2014 година остана на второ място в поредния сезон на риалитито "Вип Брадър".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар