fallback

Общ преглед

На 3 юни своя 33-ти рожден ден празнува знаменитата руска лекоатлетка Елена Исинбаева. Тя е родена през 1982 година във Волгоград и днес тя е считана за най-великата лекоатлетка в овчарския скок.

Специалистите я определят като женския вариант на Сергей Бубка. Самата тя дълги години тренира с легендарния украинец. В своята богата колекция от медали Исинбаева има 2 олимпийски титли, три световни, 4 световни титли в зала, 1 европейска титла и една европейска титла в зала.

Ето любопитни факти за кралицата на овчарския скок:

Когато малката Елена е на 5, тя започва да тренира гимнастика. Тя тренира този спорт почти 10 години, но окончателно се отказва, защото... била прекалено висока за гимнастиката.

Печели първото си състезание в овчарския скок на 16 години. Любопитното е, че първата победа идва в едва третото й състезание.

Двукратна олимпийска шампионка от Атина 2004 и Пекин 2008. В Лондон 2012 обаче изненадващо остава само с бронзов медал.

IAAF я определя три пъти за най-добра лекоатлетка на годината – през 2004, 2005 и 2008.

През 2005 година става първата жена, скочила над 5 метра в официално състезание в дисциплината.

Исинбаева е подобрила общо 28 световни рекорда. В момента тя държи най-доброто постижение в овчарския скок при жените – 5.06 метра.

Исинбаева има дъщеря – Ева, родена на 28 юни 2014 година. Омъжена е за атлета Никита Петинов.

Исинбаева се води на служба в руската армия, като от 2008 година е с чин капитан. Само преди месец – на 6 май тази година, световната рекордьорка в овчарски скок подписа договор за 5 години с руските въоръжени сили. Исинбаева взе решение да продължи службата си с договор във въоръжените сили, като заповедта е подписана от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

пичага с тояга

преди 8 години

според ме е много готина а 6 е онанист. чрд!

4

Анонимен

преди 8 години

Грозна.

3

Анонимен

преди 8 години

Звездният НИ рожденик?!?!?!Слагайте само българи! Това не е нашият рожденик, това е чужд рожденик, на който не му пука за България!

fallback