Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Парис Хилтън откри нов бутик в Саудитска Арабия. Но мюсюлманите там не са особено въодушевени от новината. Те смятат, че свещеното място е осквернено по този начин. В социалните мрежи арабите свободно показаха недоволството и гнева си, пише германският всекидневник "Die Welt".

31-годишната Парис Хилтън има милиони, но сметнала, че един дамски бутик в Мека ще бъде също голям успех. За мюсюлманите обаче това е кощунство. Според тях не би трябвало в най-свещеното място на исляма да се продават модерните дамски чанти и дизайнерски дрехи на светската личност.

При официалното откриване на бутика Парис Хилтън не се появила, защото не е мюсюлманка и според нея няма право да бъде на това свещено място. Затова тя съобщила в личния си профил в Тwitter:

„Обичам новия си красив бутик, който отвори врати в Мека в Саудитска Арабия. Това е петият ми бутик в страната и 42-ият в света. Горда съм, че марката ми се развива!“

Мюсюлманският онлайн протест

След нейното съобщение следват многобройни изблици в интернет от страна на разгневени мюсюлмани: „Недопустимо е такава жена като нея да отваря магазин тук! Исторически и религиозни места в Стария град се рушат, а тя отваря бутик в Мека Мол!“, коментират те.

Друг възмутен потребител пише: „Как може някой, който е известен с порно видео, да бъде толкова нагъл и да отвори магазин в най-свещения град, и то в близост до Великата джамия?!“

Проблемът се крие най-вече в това, че Парис Хилтън по-често се свързва със скандални новини, които не са характерни за жените от арабския свят. Консервативната Саудитска Арабия не иска в страната да има жена, която е известна с „либералните“ си тоалети и ролята си в любителско порно видео. В ислямския свят това е недопустимо.

Много хора от Запада също не приемат действието на Хилтън. Според тях това е крайно неуважение към света на другите, защото Парис се опитва да пробута модата си на жени, на които в арабския свят дори им е забранено да карат коли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase