Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ако американският издател Лари Флинт призовава за откровения и голи факти, това не означава непременно секс и непристойни неща. Основателят на порно списанието Хъслър, който днес става на 70 години, пише на собствения си сайт, че е активист и борец за свободата на словото. Така ултралибелраният Флинт предизвика смут, когато предлага около 1 милион долара в брой за информация относно финансовото състояние на републиканския кандидат за президент Мит Ромни. „Той е лъжец и мошеник!“, пише Флинт в уебсайта си през октомври.

В случай, че Барак Обама загуби изборите, ексцентричният издател се страхува, че консервативният Ромни ще предприеме кампания срещу секс индустрията в САЩ. Той критикува всички президенти, че не правят нищо за този толкова важен тип индустрия. 62-рия си рожден ден през 2004 год. Лари Флинт изкарва  в стриптийз клуб в Париж, за да избяга от „отвратителната атмосфера на предизборната кампания в Съединените щати“, пише той в уебсайта си.

"Отвратително и обидно за страната" – това са твърдения, които кралят на порното често чувал за себе си и за това, което върши. Лари Флинт разказва, че имал бедно детство в селските райони на Кентъки и Индиана, а още като тийнейджър отишъл във войската. Но на 22 години той основава първия стриптийз клуб „Хъслър“. От малки рекламни брошурки с новини за бизнеса му в един момент се стига и до първото издание на порно списанието Хъслър през 1972 год. За отрицателно време списанието се нарежда до лъскави списания като „Плейбой“ и „Пентхаус“. Порно списанието набира висока скорост и се издава в големи тиражи.

През 1975 год., когато Лари Флинт публикува голи снимки на тогавашната първа дама Жаклин Кенеди Онасис, започва и борбата срещу цензурата и ограничаване свободата на словото. Безброй пъти кралят на порното е бил изправян пред съда, дори за кратко остава в затвора.

През 1977 год. той е осъден в Синсинати на 25 години  затвор за разпространяване на порнография, но малко по-късно апелативният съд отменя присъдата.

След съдебно заседание в американския щат Джорджия през 1978 год., Лари Флинт попада в засада и е прострелян. След атентата той остава парализиран от кръста надолу. Предполага се, че стрелецът е бил расистки фанатик.
На специални събития Лари Флинт се показва пред публика, седнал на позлатен инвалиден стол.

С филма „Лари Флинт – Голата истина“  носителят на Оскар Милош Форман успява да балансира спора между порнографията и свободата на мнение. На филмовата церемония "Берлинаре" през 1997 год. режисьорът Форман получава и статуетката Златна мечка. Във филма си той представя два американски мита: кариерата на мияч на чинии до ставането на милионер и борбата на индивида за свобода на всички.

Истинският Лари Флинт признава, че харесва филмовата версия на живота си, както и главния актьор Уди Харелсън. Пред медии Флинт е споделял, че се чувства щастлив, задето още приживе правят филм за него.

Баща е на пет деца и е женен пет пъти. Четвъртият брак завършва с един трагичен инцидент. Жена му Алтеа Флинт се дави на 33 години във ваната в семейната вила в Холивуд. Като 17-годишна тя е работила като стриптийзьорка в един от клубовете му.

Преди три години Лари Флинт пробва късмета си и моли правителството за спасителен план за порно индустрията. „Време е сексуалният живот на американците да се освежи. Единственият  начин това да се случи е, управляващите да подпомогнат порноиндустрията, и то колкото се може по-бързо“, казва Флинт.
Предвид икономическата криза американците били твърде депресирани, за да бъдат сексуално активни, смята още кралят на порното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase