Мерилин Монро, 1953 година. Снимка: архив, Reuters

След броени дни светът ще отбележи трагична годишнина - 50 години от внезапната кончина на Мерилин Монро, за която има множество спекулации, от самоубийство до убийство. По този повод британският в. "Дейли телеграф" изброява някои от най-любопитните, но и по-малко известни факти, свързани с актрисата.

Кариерата на красавицата пред камерата започва, когато през 1944 г. тя е забелязана от фотографа Дейвид Коноувър да работи на поточна линия в авиационната и оръжейна фабрика Редиоплейн.

Мерилин е била относително зле платена актриса. Заплатата й за последния й недовършен филм "Нещо за даване" е била 100 000 долара. Сравнено с милионите на Елизабет Тейлър за "Клеопатра", това е било направо смешно. Но днес Мерилин е сред най-доходоносните мъртъвци. Продажбите на всичко, свързано с нея, носят годишни приходи от 5 милиона долара.

Въпреки ниските хонорари Мерилин е умряла все пак като милионерка. Тя е била изгонена от компанията "Туентиът сенчъри фокс" заради системно закъснение и неявяване цели две седмици за снимките на последния си филм. Четири дни преди смъртта си обаче била наета отново от компанията срещу 1 милион долара за участие в два нови филма.

Понякога е трябвало да бъдат правени по 60 дубъла на една и съща сцена, защото Мерилин трудно запомняла дори прости реплики като: "Аз съм, скъпи".

Актрисата никога не е била номинирана за награда "Оскар".

През 1953 г. тя е била определена за момичето, което рекламира най-много продукти в света. По онова време е била рекламно лице на множество фирми, сред които авиокомпания, фирма за диетични хапчета, бира и др.

Мерилин е била първото "Сладурче на месеца" на сп. "Плейбой" през 1953 г. За снимката е получила 50 долара. По-късно сладурчетата бяха прекръстени на плеймейтки. Същата снимка на Монро Хю Хефнър след това откупи за 500 долара.

Хефнър притежава между впрочем парцела в съседство до гроба на Мерилин в гробищния парк Уестууд в Лос Анджелис. Той го купи през 1992 г. за 78 000 долара. Сега много от парцелите наоколо също се продават в интернет, като за някои се предлагат суми от над 4 милиона долара само защото наблизо до тях почива Монро.

Мерилин Монро е имала множество творчески псевдоними и имена. В свидетелството за раждане е вписана като Норма Джийн Мортенсън. После е била кръстена като Норма Джийн Бейкър. Като модел се е подвизавала с имената Джийн Норман и Мона Монро. На екрана първо е била Джийн Адеър. В хотелите се е подписвала като Зелда Зонк. В психиатричната клиника, където се е лекувала, е била приета под името Фей Милър. През март 1956 г. е променила законно името си на Мерилин Монро, когато вече е била звезда.

Мерилин е живяла в 11 приемни семейства и е прекарала почти година в сиропиталище в Лос Анджелис, след като е била отнета от майка си Гладис, която е била душевно нестабилна, за да я гледа.

Любимият художник на Мерилин е бил Гоя. Тя твърдяла, че двамата са имали едни и същи фантазии. Герой за Мерилин бил Ейбрахам Линкълн. Тя четяла всичко, свързано с него.

Мерилин е била почитателка на антропософията в даден момент от живота си. Приела е юдаизма преди брака си с драматурга и писател Артър Милър през 1956 г.

През 1999 г. на търг на вещи на Мерилин детското й пиано е купено от Марая Кери за 662 500 долара. Пианото било подарък на Мерилин от майка й. Тя го продала после, но накрая Мерилин го открила, откупила го и го пазела до смъртта си.

Мерилин е имала много кучета през живота си, но последното е било малтийски териер, подарен й от Франк Синатра, който тя нарекла Маф. На търг на "Кристис" през 1999 г. две снимки на Маф бяха продадени за над 343 000 долара.

Роклята на Мерилин на дизайнера на филмови костюми Жан Луи, която тя носела, докато пеела "Честит рожден ден" на президента Джон Кенеди, беше продадена през 1999 г. за близо 1,28 милиона долара - рекордна по онова време сума само за една дреха.

75 процента от състоянието си Мерилин оставя на семейството на актьора Лий Страсбърг. Накрая то се озовава в ръцете на Анна Страсбърг, третата съпруга на Лий. Тя налага вето върху използването на всички снимки на Мерилин, на които е позирала, облечена с кожено палто, като подчертава, че Мерилин е обичала животните.

Останалите 25 процента от наследството са в ръцете на центъра "Анна Фройд", психотерапевтична клиника за деца в Хампстед в Северен Лондон. Всъщност тези проценти първо били завещани на доктор Мариан Крис, която била една от терапевтките на Мерилин. После тя ги дарила на центъра.

Къщата на Мерилин е била купена от актрисата Вероника Хамел през 1972 г. и по време на ремонта тя намерила в нея скрита техника за подслушване. Мерилин е притежавала между впрочем само една къща през живота си - тази в Брентууд в Лос Анджелис.

Мерилин се прочу с песента "Диамантите са най-добрите приятели на момичетата", но не е притежавала много скъпи бижута. Тя е имала само една диамантена халка, дадена й от Джо Ди Маджио. Той й купил и колие от перли Акоя. Останалите бижута са били части от сценичното й облекло.

Първият съпруг на Мерилин е бил Джеймс Дохърти, за когото тя се омъжила на 16 години. После той станал детектив в полицията на Лос Анджелис и втората му жена му забранила да гледа филми с Мерилин.

Монро е мажела лицето си с хормонален крем, за да избелва кожата си. Страничният ефект бил по-гъст рус мъх по лицето й. Актрисата обаче не го премахвала, защото смятала, че той придавал на лицето й по-мек блясък пред камерата.

Освен ринопластика на носа Мерилин си е поставила и имплант на брадичката, като тези операции през 1950 г. са били платени от агента й Джони Хайд.

Мерилин е била почитателка на йогата и е имала за учител Индра Деви, шведско-руска боливудска актриса, която преподавала йога и на Грета Гарбо и Глория Суонсън.

В началото на 40-те години Мерилин е тренирала вдигане на тежести с бившия олимпийски шампион Хауърд Корингтън.

Монро уредила на цветнокожата Ела Фицджералд първия голям ангажимент в нощен клуб през 1955 г. Този талант да урежда се дължи на факта, че Мерилин е била втората жена, оглавила собствена продуцентска компания в Холивуд след Мери Пикфорд.

Монро имала фикс идея, че Кларк Гейбъл е бил неин баща. Когато той починал, тя плакала два дни.

Същевременно двама мъже са твърдели на смъртното си легло, че са бащи на Мерилин. Първият е Си Стенли Гифърд, за когото и Мерилин, и майка й смятали, че той е неин баща. Другият е Едуард Мортенсен, който бил женен за майка й и чието име фигурира в свидетелството за раждане на Мерилин, но не и в кръщелното свидетелство. Си Стенли отказвал да се срещне с Мерилин, докато тя била жива.

Мерилин обичала да ходи гола в студиото пред женския персонал. Тя излизала често гола, облечена само с черното палто от норка, подарено й от Джо Ди Маджио и давала интервюта също гола.

Последната книга, която четяла Мерилин, преди да умре, била "Да убиеш присмехулник" от Харпър Лий.

А по време на срещата си с Никита Хрушчов двамата пък си говорили за романа "Братя Карамазови". Монро искала да играе ролята на Грушенка във филм екранизация по него.

Актрисата си падала по интелектуалци и в списъка й на най-привлекателните мъже на първо място бил Артър Милър, за когото тя се омъжва после, следван от Алберт Айнщайн.

Същевременно писатели си падали по Мерилин. Жан-Пол Сартр мечтаел да я наеме за ролята на истеричка във филма "Фройд", а Труман Капоти първоначално обмислял да й повери ролята на Поли в "Закуска в Тифани", изпълнена после от Одри Хепбърн.

Монро е била отлична готвачка и любимото й ястие, което готвела най-често, било рибена чорба с много подправки.

Седмица след смъртта на Мерилин броят на самоубийства в Ню Йорк достигнал рекордните 12 на ден. Някои от самоубилите се изтъквали в последните си писма директно смъртта на Мерилин като мотив. "Ако най-красивото и невероятно създание на света не е виждало смисъл да живее, то защо аз да живея", пишело в едно от предсмъртните послания.

След погребението на актрисата стотици фенове нахлули в гробището и разграбили цветята, оставени там.

Джо Ди Маджио уредил пък 20 години след смъртта на бившата си половинка на гроба й да бъдат пращани рози три пъти седмично. Твърди се, че двамата са планирали втори брак и заради това Джо дори започнал да разширява кръга на интересите си и да се интересува от поезия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase