Снимка: БГНЕС
fallback

Службата за териториално управление на Колорадо има възражения срещу проект на твореца от български произход Кристо.

Проектът за опаковане на участък от река Арканзас в щата Колорадо ще има значителни неблагоприятни последици за историческите обекти и върху дивите овце, обитаващи района, смята службата, цитирана от БГНЕС.

В осъществване на творбата си "Над реката" Кристо планира да използва системи от котви, рамки и кабели, за да опъне синтетично платно в 68-километров участък от реката.

Базираният в Денвър говорител на проекта Стив Кофин коментира, че влиянието на проекта върху околната среда ще бъде само временно.

Има и алтернативните версии на проекта, но те са разработвани без консултации със самия Кристо. Една от тях предвижда намаляване размерите на проекта.

"По-къс вариант на "Над реката" ще наруши артистичния замисъл на твореца", категоричен е говорителят.

Изграждането на съоръжението, времето, в което то ще остане там и демонтирането му ще отнеме три години, са аргументите на Службата за териториално управление на Колорадо. Тя е разгледала шест алтернативни варианти, включително той изобщо да не се осъществява.

Окончателно решение ще бъде взето след обществени дискесии.

Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод замислиха проекта "Над реката" през 1992 година и започнаха процедурата по издаване на разрешителни за реализацията му през 1997-а.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 13 години

Няма умора тоя ***...

39

Данчо

преди 13 години

Поредно доказателство за лудия и зелника.Не са дорасли за това"супер дупер искуфство".Не само при нас лудите са на свобода!Кой ли го плацика,че това е искУФство?

38

Анонимен

преди 13 години

По-скоро дъгата...

fallback