Снимка: БГНЕС
fallback

Фронтменът на U2 Боно днес навършва 50 години. Той ще отбележи половинвековния си юбилей като човек, извървял пътя от музикант, който репетира в кухнята на приятел, до световноизвестен рок изпълнител, активист и номиниран за Нобелова награда за мир, съобщи Контактмюзик.

Боно участва в създаването на U2 през 1976 г., след като отговаря на обява за музиканти, публикувана от барабаниста Лари Мълън джуниър и се присъединява към него, китариста Дейв "Едж" Евънс и басиста Адам Клейтън. Прослушването се състои в кухнята на Мълън.

По случай 50-годишнината на една от най-популярните рок звезди в света, глобалната независима новинарска мрежа World Entertainment News Network публикува 10 интересни факта за Боно:

– Истинското му име е Пол Дейвид Хюсън, а прякорът му Боно Вокс идва от латинската дума "bonavox", която означава "хубав глас".

– Заради активната си хуманитарна дейност по света и заради усилията му да привлече вниманието към борбата срещу СПИН в Африка, през 2008 г. Боно е обявен за Мъж на мира от Комитета на нобеловите лауреати. През 2003 г. фронтменът на U2 е номиниран за Нобелова награда за мир.

– Любимата храна на Боно е риба и пържени картофи, а предпочитаните напитки – "Джак Даниълс" и чай.

– Боно е запален шахматист. Очарован от гросмайсторите на играта, се "влюбва" в нея още на 12-годишна възраст.

– През 2007 г. получава рицарско звание от британската кралица Елизабет Втора за неуморното си участие в редица кампании.

– "Запазената марка" на Боно - слънчевите му очила, не са само моден аксесоар. Всъщност очите на музиканта са свръхчувствителни към светлина.

– Боно има няколко изяви като актьор - малки роли във филми като "Хотел за милион долара" и "През Вселената".

– По време на турнето "Zoo TV" на U2 в началото на 90-те години на миналия век, музикантът се е превъплъщавал в образите на Мухата, Мирър Бол Мен и Мистър Макфисто.

– През 2003 г. Боно и останалите членове на U2 са номинирани за "Оскар" за оригинална песен - за "The Hands That Built America" от филма "Бандите на Йорк". Отличието обаче е присъдено на Еминем за парчето "Lose Yourself" от "Осма миля".

– Боно е работил с много известни изпълнители, сред които Брус Спрингстийн, Джони Кеш, Дженифър Лопес, Франк Синатра и Лучано Павароти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 13 години

Кой пък го слуша тоя???Такава заспала музика!!!

32

до 20

преди 13 години

Сори, беше преди 17 години :))) 93-та година, когато излезе албума Zooropa - тогава бях на 13 :)

31

Анонимен

преди 13 години

Боно е доста алчен за кинти.

fallback