Петър Дамянов - финансов директор MetLife България Снимка: MetLife
fallback

Подобно на банките, животозастрахователните компании обслужват широк спектър от клиенти, като им предоставят или различни рискови покрития, или дългосрочни спестовни и инвестиционни продукти. Застрахователните компании трябва да бъдат в състояние във всеки един момент да изпълнят задълженията си към клиентите, което включва и изплащането на значителни суми, дължими под формата на обезщетения и натрупаните средства при падеж на застрахователните полици, коментира Петър Дамянов - финансов директор MetLife България.

Сигурното управление на активите и финансовата стабилност на компаниите са основополагащи за гарантирането на средствата при дългосрочните спестовни планове. Индикаторите за финансовата стабилност на една застрахователна компания са следните:

Отчет за финансовото състояние: собствени средства, ликвидност и активи

Отчетът за финансовото състояние е директно отражение в един конкретен момент на ресурсите, които една компания контролира (активи), дължи на контрагентите си (пасиви) и собствените средства на акционерите на компанията.

Собствените средства се формират като разлика между активите и пасивите. Колкото повече собствени средства има една застрахователна компания, толкова по-голяма е способността й да абсорбира бъдещи рискове и да покрива финансово неочаквани събития. Регулаторните органи обръщат сериозно внимание на собствения капитал на застрахователните дружества и определят минимални нива на собствените средства, които тези компания трябва да поддържат във всеки един момент, за да получат застрахователен лиценз и да могат да оперират впоследствие.

Ликвидността е измерител на способността на една компания да конвертира краткосрочните си активи в парични средства, когато възникне необходимостта от плащане. Съотношенията за краткосрочна ликвидност измерват финансовата стабилност и могат да укажат дали една компания би могла да изпитва затруднения при изплащането на краткосрочните си задължения. Най-разпространеното съотношение е текущото съотношение (current ratio), представляващо съотношението между паричните средства и вземанията разделени на краткосрочните задължения на дружеството.

Друг ключов индикатор за застрахователните компании е качеството и диверсификацията на инвестиционните им портфейли. Основната цел на всяка една застрахователна компания е да поддържа високи нива на платежоспособност и ликвидност, за да може във всеки един момент да покрие претенции и ползи за своите клиенти, както и да генерира печалби над средните, без да жертва стабилността на инвестиционния си портфейл. За да постигнат това, застрахователните компании упражняват политика за инвестиции, която включва няколко основни правила:

Инвестиране в държавни и корпоративни ценни книжа с определен кредитен рейтинг (например инвестиционен рейтинг на ниво поне BBB, определен от водеща агенция като Standard & Poor‘s) и постоянно наблюдение върху способността на издателя на ценните книжа да изплаща задълженията си.

Въвеждането на правила за диверсификация, които поставят ограничения върху част от портфейла или типа активи, които могат да бъдат инвестирани в конкретна категория. Ограниченията биват поставяни спрямо конкретни географски райони (например развиващи се пазари), конкретни сектори в икономиката (например бранша на технологиите), или конкретни индустрии (например банковия сектор).

Изключването на определени индустрии или издатели на ценни книжа.

Ограничение върху инвестиции в рискови активи с високо ниво на изменчивост на стойността.

Придържането към гореизложените правила осигурява оптимална стабилност на инвестиционния портфейл и значително допринася за способността на една животозастрахователна компания да спазва обещанията си към клиента.

Отчет за всеобхватния доход: Нетна печалба

Основни индикатори за добре управляваната застрахователна компания са предвидимостта и стабилността на отделните категории в годишните отчети за всеобхватния доход (отчет за приходите и разходите). Акционерите (във всяка една компания) основно са заинтересовани във възвращаемостта на тяхната първоначална инвестиция. Но те също така се интересуват и колко стабилна в дългосрочен план е въпросната възвращаемост. Същото важи за клиентите. Главният индикатор е стабилността на приходите, които трябва да нарастват постепенно и без големи вариации между отделните периоди, които биха могли да бъдат резултат от  „творческо счетоводство“ или от съмнителни бизнес инициативи създаващи сериозни обеми на приходи, свързани с големи разходи и дори от инвестиции с по-високо от допустимото ниво на риск.

Стабилно подобряващите се резултати и устойчивата печалба са показатели на добре управлявана и надеждна застрахователна компания, която ще е в състояние да защити активите на клиентите си и да изпълни обещанията към тях и любимите им хора.

Посетете ни на metlife.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback