Снимка: Reuters
fallback

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че руската армия е навлязла в Украйна.

Във връзка с изострянето на ситуацията в Донецка област Порошенко отмени визитата си в Турция. „Реших да отменя работното си посещение в Турция във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Донецка област, по-специално в  Амвросиевка и Старобешево, тъй като руски войски навлязоха в Украйна“, цитира думите на украинския лидер неговият сайт.

Oще по темата

Порошенко съобщи също така, че днес ще бъде свикано заседание на Съвета по национална сигурност и отбрана с цел разработване на план за по-нататъшните действия. „Мястото на президента днес е в Киев“, подчерта украинският държавен глава.

Според Порошенко Украйна трябва спешно да инициира свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН. „Светът трябва да даде оценка на рязкото изостряне на ситуацията в Украйна“, заяви президентът.

По думите му Киев се е обърнал към своите европейски партньори с призив за свикване на извънредно заседание на Съвета на ЕС, пише NEWSru.com.

Руски военни са превзели вчера стратегическия украински граничен град Новоазовск, който се намира на 100 километра от бастиона на проруските сепаратисти Донецк, както и редица селища в Новоазовски, Старобешевски и Амвросиевски район на Донецка област. Това съобщи  Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, цитиран от УНИАН.

„Продължава контранастъплението на подразделения на въоръжените сили на Русия и бандитските формирования в югоизточната част на Донецка област. Вчера под контрола на руските военни премина град Новоазовск, а също така и редица селища от Новоазовски, Старобешевски и Амвросиевски район“, каза Лисенко.

Новоазовск е с население от 11 000 души и е на няколко километра от руско-украинската граница.

Лисенко разказа как се е развила ситуацията през вчерашния ден. Около 11 ч. околностите на Новоазовск и позициите на украинската армия са били обстреляни с ракети „Град“ от територията на Русия.

След това в 12.30 ч. е започнала атака от страна на две колони военна техника – танкове, БМП и БТР, които навлезли в Украйна от руската Ростовска област. Украинските граничари и бойците от националната гвардия, нямайки тежко въоръжение, са отстъпили, каза Лисенко. Също с цел запазване на живота на украинските военни и прегрупиране на силите са били изтеглени и силите на МВР и граничната служба. Привечер и двете руски колони са влезли в Новоазовск, каза Лисенко.
 

По-рано от администрацията на Обама заявиха, че Русия води ново военно контранастъпление в Украйна. Говорителката на Държавния департамент Джен Саки заяви, че Русия е изпратила още танкове и друга бронирана техника на територията на съседката си. Тези набези са знак, че вероятно е започнало контранастъпление под руско ръководство в източните градове Донецк и Луганск, заяви тя.

Германският канцлер Ангела Меркел каза в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, че съобщенията за нови руски военни набези на украинска територия трябва да се изяснят, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Литва обвини Русия в "явно военно нахлуване" в Украйна и настоя Съветът за сигурност на ООН да свика заседание по случая, предаде Франс прес.

"Литва осъжда твърдо явното нахлуване на украинска територия от страна на въоръжените сили на Руската федерация и предлага случаят да бъде разгледан възможно най-бързо от Съвета за сигурност на ООН", заяви литовското външно министерство, цитирано от АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

358

Mr John

преди 8 години

Здравейте, аз съм г-н John Vonk, частен кредитор заем, който дава живот времеви възможности заеми. Имате ли нужда от заем спешно, за да изплати дълговете си или имате нужда от заем, за да се подобри бизнеса си? които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират върху бизнеса в размер на 2%. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес:(financialglobaltransformation***gmail).точно в този момент аз няма да поставите вината върху вас поради прич

357

Анонимен

преди 9 години

Какъв *** трябва де е тоя Порошенко, че се отказа от печелившия си бизнес и стана президент. Те американците показаха какво правят с неудобните им президенти. Сега и Порошенко го чака същата участ. Е тоя път америкосите ще гледат как се разправят с назначените от тях президенти.

356

свако

преди 9 години

до 10 "Да изнасилват жените и децата" Аз не можах да разбера за какво става дума... На колко години си? Ти ли си участвовал в изнасилването или си бил свидетел? Или ти си дете , което е родено в резултат от този престъпен акт? Ако е така - съчувствам!!!

fallback