Снимка: iStock

Когато чуете думата „манипулация“, може да се сетите за бившия на ваша приятелка, който я е карал да се чувств лош човек, но да не се сетите за ситуация, в която вие сте били манипулираният.

Въпреки че манипулацията може да бъде очевидна, тя не винаги е такава - особено за човека, който я преживява. Хората също могат да манипулират другите по трудно забележими начини. Всъщност манипулативният човек може дори да не осъзнава, че го прави, защото е толкова обсебен от каквато и да е нужда, която се опитва да посрещне.

Да знаете кога сте манипулиран може да бъде полезно по няколко начина. Може да ви уведоми, когато някой се опитва да ви накара да направите нещо, което не искате да правите. Това може да е червен флаг във връзка, в която може да не искате да останете. Списъкът е дълъг...

По-долу един психолог разкрива феномена на фината манипулация. Защо хората са фино манипулативни? Какви са знаците и конкретните примери за фина манипулация, за които да внимавате? Ако забележите тези признаци, какви са следващите стъпки, които да предприемете?

Хората не са непременно наясно, че са манипулативни, но това не означава, че ефектите не са реални или че поведението им е наред. „Фината манипулация може да включва „безобидни“ жестове, които в крайна сметка могат да създадат проблеми“, казва д-р Скот Лайънс, лицензиран холистичен психолог, водещ на подкаст на The Gently Used Human Podcast.

„Често фината манипулация може да бъде извън пълното съзнание на някого – той има нужда, която е изразена или не, и се опитва да управляват чувствата и поведението на някой друг, за да посрещне тези свои нужди, без пълното съзнание, че го прави."

А ето и кои са 7-те фини признака на манипулация:

1. Монополизиране на разговор

Подобно на това, което потребителите на социалните медии биха могли да нарекат „джафкане“, имаме акта на пълно превземане на разговор. Вероятно сте преживявали това и преди, в което някой говори и говори, без да ви позволи да влезете в разговора.

„Някой, който не спира да говори, може да го прави по манипулативен начин“, казва д-р Лайънс. "Например, някой, който прави всичко възможно, за да ви убеди, че той е прав или да не ви позволява да споделите мислите си."

Цялата статия четете в  Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase