Снимка: Istock

На 22 юни ни очаква пълнолуние в знака на Козирог. Според западни астролози това ще бъде най-ниското пълнолуние, което сме виждали от години и го наричат още ягодова Луна. То се случва малко след лятното слънцестоене, което е на 20 юни.

Това е необичайно пълнолуние, тъй като се случва след слънцестоенето, когато Слънцето е най-високо над хоризонта. Тъй като Луната е толкова ниско, тя ще изглежда по-голяма от всякога.

Защо се нарича ягодова луна? В исторически план имената за пълнолунията или новолунията са били използвани за проследяване на сезоните.

Пълнолунието през юни е обикновено последното пълнолуние на пролетта или първото на лятото и традиционно се нарича ягодова Луна. Докато ягодите със сигурност са с червеникаво-розов цвят и кръгла форма, произходът на името „Ягодова луна“ няма нищо общо с оттенъка или външния вид на Луната. Луната обикновено изглежда червеникава, когато е близо до хоризонта, защото светлинните лъчи трябва да преминат през най-плътните слоеве на атмосферата.

Юнското пълнолуние е първото от двете пълнолуния в Козирог през 2024 година. Обикновено по това време на годината се наблюдават дъждове, бури. Между всякакви бури, отвън и отвътре, възобновяването на стари проекти може да изглежда смущаващо. Хубавото е, че това лунно събитие ни носи стабилизираща енергия и завършването на проекти вероятно ще бъде по-лесно, а това може да ни предостави така необходимата ни сигурност.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase