Снимка: iStock

Ако чувствате, че почвата се изплъзва под краката ви и напълно сте загубили контрол над живота си, може да се обърнете към философията на дзен будизма, за да намерите нови опорни точки.

Понякога наистина е трудно човек да намери смисъла на живота си и да разбере неговата цел. Заетостта с работа, ежедневни дела, желанието за себереализация и успех отнема толкова много време, че губим от поглед важното – да разберем себе си по-дълбоко и да почувстваме истинските си желания. Много от нас просто живеят живота си, следвайки стандартните модели, наложени от обществото и идеалите на „американската мечта“.

През дългите години на човешката история хората са се сблъсквали с този духовен проблем и в резултат на това се е появила ценна мъдрост, от която всеки от нас може да се поучи. Философиите на будизма са оказали значително влияние върху развитието на човешкото мислене, помагайки ни да намерим начини да живеем по-спокойно и щастливо.

Фокусирайте се наведнъж само върху едно нещо

„Вършете всяка работа бавно, лесно и съзнателно. Не правете неща, за да можете просто да се отървете от тях. Работете без напрежение, но с пълно внимание. Станете едно цяло с работата си и ѝ се наслаждавайте. Без това денят ще изгуби всякакъв смисъл“ – Тит Нат Хан.

Изследванията показват, че хората не са толкова добри в многозадачността, колкото биха искали. Имате чувството, че правите повече, но това намалява качеството на работата, която вършите.

Пълното съсредоточаване върху една задача ни позволява да придобием по-задълбочено разбиране, да използваме креативното си мислене, да вземаме решения по-ефективно, да постигнем по-добри резултати. Фокусираният подход ни позволява наистина да се потопим в процеса и да постигнем вътрешна хармония, което допринася за висока производителност и качество на извършената работа.

Фокусирайте се върху настоящия момент

„Когато сме внимателни и дълбоко във връзка с настоящия момент, нашето разбиране за случващото се се задълбочава и започваме да се изпълваме с приемане, радост, мир и любов“ – Тит Нат Хан.

Да бъдеш в настоящия момент е една от ключовите концепции на дзен философията. Това е способността да бъдеш напълно присъстващ тук и сега, да усещаш всеки момент без мисъл за миналото или бъдещето.

Важността да бъдем в настоящия момент е, че ни позволява да изживеем истински живота, въплътен във всеки дъх, движение, поглед. Когато се потопим напълно в настоящия момент, ставаме по-осъзнати и внимателни към това, което се случва около и в нас.

Да бъдеш в настоящия момент помага за облекчаване на стреса, тревогите и безпокойството. Ние просто съществуваме тук и сега, в пълен контакт с реалността, което ни позволява да изживеем невероятните моменти от живота с по-голяма дълбочина и интензивност.

Кои са другите петм важни мъдрости на Буда и Тит Нат Хан, които могат да бъдат полезни в онези моменти, когато изглежда, че нищо не е наред, разберете от Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase