Снимка: Istock

Няма как с идването на новата година поне един път да не сте си направили дори най-малката равносметка на изминалата. Със сигурност искате да довършите миналите си ангажименти или пък да започнете нещо съвсем ново. Но може би прекалено амбициозните планове ви плашат и не сте сигурни дали ще се справите…

Ето защо, дори и в сферата на мечтите трябва да намерите златната среда. В следващите редове ви предлагаме няколко съвета какво да си обещаете през тази година и как по-лесно да го спазите. И така:

Изградете нови навици

Изследванията показват, че е по-лесно да въведете в ежедневието си ново поведение, отколкото да спрете с досегашен навик. Така че вместо да решите да спрете нещо, изберете да започнете да правите нещо друго. Това се нарича „цел за подход“ вместо „цел за избягване“.

„Ако искате да се храните по-здравословно например, решението ви може да бъде да увеличите приема на плодове и зеленчуци, вместо да избягвате преработени храни или да изключите захарта“, обяснява психологът д-р Сюзън Алберс. Вместо твърдения от типа на: „Повече няма да поръчвам храна за вкъщи“, си кажете: „Ще готвя у дома поне четири вечери в седмицата“. За да замените отрицателен навик с положителен, избирайте позитивни цели. Вместо „Ще спра газираните напитки“, изберете: „Ще пия поне 2 литра вода всеки ден“. Започването на здравословно ново поведение ще ви изведе на правилния път към успеха.

Бъдете конкретни

Неясните цели като например „Искам да спортувам повече“, или пък „Искам да пия по-малко“ не могат да изразят количествено. Важно е да се поставят малки, приложими цели, които са добре дефинирани. Обещанията трябва да са конкретни. Вместо да се амбицирате и просто да си кажете: „Ще спортувам повече“, поставете си конкретна цел, като например да ходите бързо поне по 20 минути на ден.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase