Снимка: Istock

Кога бе последният път, в който оцветявахте книжка? Може би съвсем скоро с вашите деца или назад във времето, когато сте били малки. Е, ако се разходите до близката книжарница, ще видите, че има книги за оцветяване не само за деца, но и за възрастни. За оцветяването не само че няма възраст, но ако го практикуваме през целия ни живот, то ни носи ползи за здравето.

Вижте 10 от тях.

1. Намалява нивата на стрес. Стресът засяга всеки от нас, без значение от възрастта. Основателят на аналитичната психология Карл Юнг, често препоръчвал оцветяване на възрастни и деца, подложени на стрес.

Според американския психолог Ben Michaelis, оцветяването генерира творческото мислене, като същевременно активира логическата част на мозъка. Тази комбинация води до по-нисък стрес като цяло.

2. Ангажира целия мозък. Докато много дейности изискват човек да ангажира само едното полукълбо на мозъка си, оцветяването изисква да работят и двете. Това се дължи на факта, че човешкият мозък има логическа и творческа страна. При оцветяването участва всяка страна.

3. Подобрява концентрацията. Причината за това е, че когато оцветяваме се активира предният дял на мозъка. Това означава, че мозъкът на човека се занимава с решаване на проблеми и организационни дейности.

4. За по-малко безпокойство. Още една добра причина да си купим книги за оцветяване е, че могат да ни помогнат да овладеем тревожността. Тя е често срещана. Според проучване, публикувано в списание Art Therapy, оцветяването значително намалява нивата на тревожност на участниците в сравнение с изходната им тревожност преди процеса. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase