Снимка: iStock

Защитата на кожата ви от вредните слънчеви лъчи е обичайна практика през лятото, но изненадващо – също е толкова важна и през студените есенни и зимни месеци. Облачното и хладно време обикновено не се свързва с изгаряне на кожата, но независимо от температурата, незащитената кожа все още е изложена на риск от слънчево увреждане по всяко време на годината.

Като се има предвид това, слънцето не е единственият елемент, от който трябва да предпазите кожата си. В допълнение към раздразнението, кожата ви също е в опасност да се зачерви и да се лющи заради ниските температури и бурните ветрове. Това състояние се нарича вятърно изгаряне и въпреки че е различно от слънчевото, то заслужава и изисква същото ниво на защита.

За щастие, изгорената от вятъра кожа се предотвратява лесно, така че ако се срещнете със състоянието в зимните дни, не се притеснявайте. Има няколко начина, по които да го лекувате и даже да го предотвратите.

Какво е вятърно изгаряне?

Изгарянето от вятъра е форма на увреждане на кожата, причинена от продължително излагане на сурови и студени ветрове. Докато вятърът удря кожата ви, най-често по лицето, той отнема влагата от нея, оставяйки след себе си компрометирана бариера. За разлика от слънчевото изгаряне, вятърното уврежда само повърхността на кожата, но може да се влоши от прекомерно излагане на слънце.

Двете състояния може да са различни, но симптомите им са доста сходни. Резултатът е кожа, която се усеща суха и изгорена, сърбяща и изглежда зачервена. Това не е необичайно и се случва, докато сте изложени на суровия студ и ветровито време.

Цялата статия можете да прочетете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase