Снимка: Istock
fallback

Ниското самочувствие си личи по поведението на човек, включително и по начина, по който се изразява. Има някои фрази и изречения, които издават ниската самооценка и липсата на вяра в себе си.

Ако често използвате подобни фрази, значи имате ниско самочувствие, върху което да поработите. За да ви приемат насериозно и за да ви уважават, първо вие трябва да уважавате себе си и да го показвате.

Кои са фразите, които издават ниското самочувствие?

„Имах късмет, не друго“

Ако сте постигнали успех и другите са го забелязали, похвалили са ви и са ви казали „браво“, а вие омаловажавате всичко това, като го отдавате просто на късмета, това издава ниско самочувствие.

Вие не вярвате, че сте способни да направите така, че успехът да дойде заради вашите усилия. Мислите, че е било просто стечение на обстоятелствата.

„Не знам кое да избера/ как да подходя“

Ако често се колебаете, не знаете как да вземете решение и по-скоро се чудите кой е правилният подход, това издава ниско самочувствие. Разпитвате другите, искате мнението им постоянно, интересувате се как те биха реагирали в дадена ситуация – всичко това показва колебание в себе си.

Вместо това трябва да се научите да взимате решения сами. Дори да сгрешите, ще вземете ценен урок.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

до 25

преди 7 месеца

До Анонимен,точно обратното в семейството и в училище на българчетата от съвсем малки им се пълни главата с измисления патриотизъм,втълпява им се,че са богоизбрани,че косъм не може да им падне от главите,от там идва прословутата бг фраза,само ние заслужаваме да живеем и ако зависи от нас ще избием целия свят(добре,че българския господ единстевено това не ви е дал),самочувсвието на българина се крепи само и единствено на парите му,ако трябваше с акъл да се борят в тоя живот са гола вода

25

Анонимен

преди 7 месеца

Преди всичко, ниското самочувствие се корени в детството и е следствие от деспотични и вечно поучаващи, критикуващи родители или учители, които стъпкват чувството за увереност у децата и им вменяват вина във всичко. Това важи с особена сила в българското семейство и училище.

24

Анонимен

преди 7 месеца

Приятни сънища!

fallback