Снимка: Istock

Това безценно етерично масло се получава от студено пресоване на семената на черния кимион. То може да се употребява както с профилактични цели, така и като общоукрепващо средство. Вероятно повечето от вас са чували за страхотните му ползи за състоянието на косата, но полезните му качества далеч не се изчерпват само с това. А кои са другите ползи от маслото от черен кимион? Ето и някои от тях:

Помага за отслабване

Въпреки че все още не е доказано как точно, но за маслото от черен кимион може да се твърди, че насърчава здравословната загуба на тегло. При проведено проучване с жени, които приемали по 2 грама масло от черен кимион на ден в продължение за 8 седмици, се забелязва, че индексът на телесната маса намалява, а също така и телесното тегло, обиколката на талията и ханша.

Може да намали симптомите на екзема

Няколко проучвания са установили, че маслото от черен кимион може да облекчи симптомите на екзема – състояние на кожата, което се характеризира със сухота и сърбеж. Според публикация в healthline.com проучване с животни установило, че пероралното и локалното приложение на тимохинон (съединение, което е открито в маслото от черен кимион) може да намали възпалението и подобрява състоянието на екзема при мишки.

Понижава нивата на кръвната захар

Постоянното поддържане на високите нива на кръвна захар доказано могат да увеличат риска от бъдещи усложнения – в това число инсулт, бъбречни проблеми и др. Нялко проучвания показват, че при хора, страдащи от диабет, ежедневната употреба само на 2 грама масло от черен кимион може значително да намали нивата на кръвната захар, измерена на гладно.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase