Снимка: Istock

Вероятно няма човек, който някога да не се е замислял върху своите емоции, да е търсил обяснение за своето поведение или на другите. Живеем в чуден свят и толкова много неща могат да провокират мисленето ни и това да търсим отговори на куп въпроси. Днес споделяме с вас няколко любопитни психологически факти.

Говоренето на чужд променя нашите решения. Според проучване, проведено в Чикагския университет, студентите, използващи чужд език, са взели по-малко емоционални и по-рационални решения.

Някои емоции са универсални. Без значение къде се намирате по света, хората ще разпознаят емоциите изписани на лицето ви дали изпитвате тъга, щастие, дали сте отвратени, уплашени, ядосани, изненади.

Хората, които са най-некомпетентни, са най-малко осъзнати за собствената си бездарност. Това още се нарича ефект на Дънинг-Крюгер, който описва когнитивната пристрастност, че хората с ниски способности за дадена задача са най-склонни да надценят представянето си. Тези хора просто не успяват да осъзнаят липсата на способности, което ги прави неспособни да бъдат обективни.

Писането на ръка прави децата по-умни. Въпреки че живеем в свят, който става все по-дигитален, според западни психолози, децата, пишещи на ръка, учат повече и запомнят по-добре от тези, които използват клавиатура. Според учените, това може да се дължи на факта, че ръкописът активира повече сетива, което помага да се създадат връзки между различните части на мозъка.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg